Förvaltning
SMHI går ut med röd varning
Publicerad: 7 augusti 2023, 10:31
Foto: Johan Nilsson/TT
SMHI går ut med röd varning för höga flöden i Västra Götalands, Värmlands, Jönköpings och Örebro län under tisdag och onsdag. Så höga flöden uppstår i genomsnitt vart 50:e år eller mer sällan.
Ämnen i artikeln:
SvepetRedan under söndagskvällen hade räddningstjänsten fullt upp med översvämmade källare, äldreboende och vägar på grund av kraftiga vattenmängder i Jönköpingstrakten.
Blekinge hade flest översvämningar, med drygt 60 larm.
Läs även: Översvämningar i fastigheter efter onsdagens skyfall
För tisdag och onsdag utfärdas röd varning för Östra och norra Västergötlad, Dalsland, södra Värmland, västra Småland och västra Närke, skriver SMHI på sin hemsida. Extremt höga strömhastigheter förväntas i vattendragen, och flöden som uppstår i genomsnitt vart 50:e år eller mer sällan.
Läs även: 10 riskområden för översvämning i Sverige – fastighetsbolag skyldiga att agera
Vansbro och Malung-Sälens kommun förväntar sig också högre vattenmängder och uppmanar fastighetsägare att vidta förebyggande åtgärder för att skydda sin egendom.
Vädervarningar
Gul varning: Konsekvenser för samhället.
Orange varning: Allvarliga konsekvenser för samhället.
Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en stor fara för allmänheten och orsaka mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Det finns en stor risk för omfattande störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafik och blåljusverksamhet. Du bör avstå helt från aktiviteter som innebär att du är utsatt för risker som vädret kan medföra. Gör vad du kan för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom.
Källa: SMHI
Läs även: Ovädret utmanar fastighetsägare – 10 saker att tänka på
Regnovädret Hans har även fått en egen skadekod hos försäkringsbolaget If, som under måndagen fick in ungefär dubbelt så många anmälningar jämfört med efter en vanlig helg.
En tredjedel av skadorna är läckage utifrån, när regn tar sig in via tak, fönster eller fasad, och två tredjedelar är översvämning som sker via baktryck i avlopp/golvbrunn. Få skador har orsakats av blixtnedslag.
– Det här ovädret är ovanligt omfattande och berör även våra grannländer – det finns en stor beredskap även i Norge och Finland. Vi ser till att säkra att vi har ett ökat antal medarbetare som finns tillgängliga för att hjälpa och stötta kunder på telefon, men också för att kunna åka ut och arbeta på plats vid behov. Det finns upparbetade rutiner och förberedelser med hela vårt nätverk av samarbetspartners och leverantörer, kommenterar Jenny Rudslätt, skadechef på If.
SMHI uppdaterar löpande sina prognoser och varningar.
– Det är oerhört svårt att veta exakt hur ovädret kommer att bete sig, men vi vet av erfarenhet från exempelvis översvämningarna i Gävle 2021 att det kan räcka med ett par timmars kraftigt regn för att slå ut en hel tätort, säger Rudslätt.
Tips och råd på förberedelser
• Var uppmärksam och följ väderutvecklingen om du bor i ett översvämningskänsligt område.
• Se till att brunnar, diken och trummor i anslutning till din fastighet är rensade så att eventuella vattenflöden kan passera obehindrat.
• Ta bort lösa kvistar och föremål som kan riskera att sätta igen brunnar och trummor.
• Täta golvbrunnar om du vet att du tidigare haft problem med att vatten tar sig in i fastigheten.
• Se till att båtar och bryggor är ordentligt förtöjda alternativt flytta dem till säker plats.
• Försök stoppa vattnet från att tränga in genom att bygga vallar vid dörrarna och golvbrunnarna med handdukar.
• Stäng av elen i de översvämmade utrymmena. Vatten är strömförande.
• Försök ösa ut som mycket du kan. Kontakta Räddningstjänsten för att få hjälp med utpumpning av vatten om det är stora vattenmängder.
• Flytta undan värdefulla ägodelar till ett torrt ställe.
• Ställ in en avfuktare så snart som möjligt. Du kan hyra eller köpa en avfuktare och ställa den i de fuktskadade utrymmena.
• Dokumentera skadorna med bilder.
• Släng ingenting innan du har kontaktat ditt försäkringsbolag och fått klartecken att slänga sakerna.
• Vid översvämning på vägar, tänk på att inte försöka köra igenom vattenmassorna då det kan skada bilen och ofta är svårt att få försäkringsersättning för.
Källa: Vansbro och Malung-Sälens kommun, försäkringsbolaget If