Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Smash and grabs slår mot branschen – nu lanseras nytt skydd

Publicerad: 13 november 2020, 14:47

Under 2018 och 2019 har svensk handel drabbats av 62 smash & grab-kupper. Nu rullas en ny tjänst ut som ska göra det lättare för fastighetsägare att skydda sig.


Ämnen i artikeln:

PiteåNordiska Kompaniet

Smash & grab-brotten, där inbrottstjuvarna kör in i en lokal med ett fordon för att sedan plocka på sig varor, är ett gissel för fastighetsägare och deras kunder. Senast den 20 oktober körde en bil in i en pop-up butik för det kanadensiska märket Moose Knuckles i centrala Stockholm och förstörde både fönster och delar av fasaden, enligt Expressen. 

Läs även: Smart infrastruktur för hemleveranser en nödvändighet  

Förra året genomfördes det totalt 24 smash & grab-kupper i Sverige och 2018 noterades 38 stycken, enligt siffror från Larmtjänst. 

Nu har Stålpartier i norr (Spinab) utvecklat en ny säkerhetsjänst, Keep Safe, som ska förhindra den här typen av inbrott i framtiden. Lösningen, som ägs och marknadsförs av bolaget Keep, har bland annat installerats hos NK i Stockholm och Göteborg.

– Vi ser att det finns ett stort intresse för Keep Safe. Det finns ingen liknande säkerhetslösning på marknaden, säger en av grundarna på Keep, Ulf Isaksson, i ett pressmeddelande.

Läs även: Norrland överraskar med ökning av transaktioner 

Tillverkningen av produkten sker på Spinab i Öjebyn, strax utanför Piteå, och bolaget har även ansökt om ett internationellt patent. Konstruktionen är verifierad av Luleå tekniska universitet och bygger på en dämpande infästning i fönsterkarmen som förhindrar att glaset lossnar och rasar in. Även skadade delar kan snabbt bytas ut så att verksamheten kan bedrivas utan större avbrott, enligt tillverkaren. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

PiteåNordiska Kompaniet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News