torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Förvaltning

Smash and grabs slår mot branschen – nu lanseras nytt skydd

Publicerad: 13 november 2020, 14:47

Smash and grab-kupp på Kicks i Södertälje. Foto: Ove Nordström/Mostphotos

Under 2018 och 2019 har svensk handel drabbats av 62 smash & grab-kupper. Nu rullas en ny tjänst ut som ska göra det lättare för fastighetsägare att skydda sig.

Ämnen i artikeln:

Nordiska KompanietPiteå

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Smash & grab-brotten, där inbrottstjuvarna kör in i en lokal med ett fordon för att sedan plocka på sig varor, är ett gissel för fastighetsägare och deras kunder. Senast den 20 oktober körde en bil in i en pop-up butik för det kanadensiska märket Moose Knuckles i centrala Stockholm och förstörde både fönster och delar av fasaden, enligt Expressen. 

Läs även: Smart infrastruktur för hemleveranser en nödvändighet  

Förra året genomfördes det totalt 24 smash & grab-kupper i Sverige och 2018 noterades 38 stycken, enligt siffror från Larmtjänst. 

Nu har Stålpartier i norr (Spinab) utvecklat en ny säkerhetsjänst, Keep Safe, som ska förhindra den här typen av inbrott i framtiden. Lösningen, som ägs och marknadsförs av bolaget Keep, har bland annat installerats hos NK i Stockholm och Göteborg.

– Vi ser att det finns ett stort intresse för Keep Safe. Det finns ingen liknande säkerhetslösning på marknaden, säger en av grundarna på Keep, Ulf Isaksson, i ett pressmeddelande.

Läs även: Norrland överraskar med ökning av transaktioner 

Tillverkningen av produkten sker på Spinab i Öjebyn, strax utanför Piteå, och bolaget har även ansökt om ett internationellt patent. Konstruktionen är verifierad av Luleå tekniska universitet och bygger på en dämpande infästning i fönsterkarmen som förhindrar att glaset lossnar och rasar in. Även skadade delar kan snabbt bytas ut så att verksamheten kan bedrivas utan större avbrott, enligt tillverkaren. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev