fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Förvaltning

Skanska bildar ny verksamhetsgren - satsar på förvaltning

Publicerad: 3 december 2021, 07:38

Anders Danielsson är vd på Skanska.

Foto: Mattias de Frumerie

Skanska har slutfört en genomgripande strategisk process och introducerar en ny verksamhetsgren - förvaltningsfastigheter. Samtidigt presenteras nya finansiella mål.

Ämnen i artikeln:

Skanska

ND


Det framgår av ett pressmeddelande.

– För att ta tillvara värdeskapandet och det stabila kassaflöde som genereras av de fastigheter som utvecklats av Kommersiell fastighetsutveckling kommer vi att lansera den nya verksamhetsgrenen Förvaltningsfastigheter. Ambitionen är att etablera en långsiktig portfölj med högkvalitativa tillgångar i Stockholm, Göteborg och Malmö, skriver Skanskas vd Anders Danielsson i pressmeddelandet.

Läs även: Lång intervju med Skanskachefen Anders Danielsson: ”Vi jagar inte den typen av projekt längre”

När en fastighet identifierats som lämplig avyttras den internt till marknadsvärde av verksamhetsgrenen 'Kommersiell fastighetsutveckling' till Förvaltningsfastigheter. Försäljningen medför att det värde som skapats redovisas i Kommersiell fastighetsutveckling. 

Alla transaktionspriser kommer att värderas av tredje part och de interna försäljningarna kommer att meddelas externt. I den nya verksamhetsgrenen kommer fastigheter att redovisas till marknadsvärde.

Den nya verksamhetsgrenen kommer rapporteras externt med egen resultaträkning samt nyckeltal. Finansiellt mål för Förvaltningsfastigheter är att ha en avkastning på sysselsatt kapital om minst 6 procent.

Skanska håller kapitalmarknadsdag den 7 december. I samband med det uppdaterar man även sina finansiella mål.

Läs även: 5 insikter om ledarskap från Skanskas koncernchef: ”Självklart kan jag bli nervös”

Ett av de mest centrala målen, byggverksamhetens rörelsemarginal, ligger på minst 3,5 procent, vilket är samma nivå som det marginalmål som Skanska hade tidigare och som officiellt sträckte sig till 2020.

De flesta mål som presenteras är oförändrade jämfört med tidigare (se bild nedan). Målet för koncernens justerade nettoskuld justeras dock och en nybildad verksamhetsgren, Förvaltningsfastigheter, får sitt första mål.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev