torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Förvaltning

Säkerhetsexperten om branden: "Ökad oro för den här typen av händelser"

Publicerad: 8 september 2023, 10:54

Robert Kjellman, verksamhetschef Dooman Teknik.

Foto: Dooman

Chefsåklagaren bekräftar polisens teori om att branden i Norrköping på söndagsmorgonen orsakades av en elsparkcykel på oskyddad laddning. Nu uttalar sig branschspecialister i frågan.
✓ Tre bästa tipsen till fastighetsägare

Ämnen i artikeln:

SvepetNorrköping

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Explosionen och branden som inträffade tidigt på söndagen fick taket på hyresfastigheten i Norrköping att kollapsa. Väggarna demolerades och flera lägenheter totalförstördes. Totalt fick runt 150 boende evakueras.

Nu bekräftar chefsåklagaren polisens initiala teori.

– Batteriet till en elsparkcykel har blivit överhettat och orsakat en kraftig värmehöjning när det börjat brinna och i nära anslutning till värmekällan har det funnits någon form av gasbehållare, kommenterar Torsten Angervåg.

Det kommer dock att ta lång tid innan den kriminaltekniska och brandtekniska utredningen blir helt klar.

Läs även: Röster höjs mot remissförslag: "Riskerar att skapa onödig rädsla"

Dooman Teknik, som erbjuder säkra förvaringslösningar för uppkopplade fordon, menar att sådana här incidenter med stor sannolikhet kan undvikas med rätt förebyggande åtgärder.

– Vi jobbar dagligen med fastighetsägare och upplever en ökad oro för just den här typen av händelser och har tillsammans tagit fram olika lösningar, kommenterar bolagets verksamhetschef Robert Kjellman.

LISTA: Tre åtgärder för säkrare laddning

1) Använd säkra laddskåp som hanterar de flesta batterier till elfordon.

2) Skaffa en Bikeprotector, ett anpassat eluttag med jordfelsbrytare och förhöjd stötströmsäkerhet, som dessutom reagerar på växelfelströmmar och pulserande likfelströmmar.

3) Installera cykelgarage som är konstruerade för säker laddning, stöldskyddade och fristående från bostadsfastigheten.
Källa: Dooman Teknik

Boverket som nyligen lämnade in sitt "Remissförslag till föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i händelse av brand i byggnader" utreder eller kartlägger däremot inte den här typen av händelser.

– Vi har ingen möjlighet att reglera lös utrustning som cyklar, utan enbart byggnadens brandskydd. I remissförslaget har vi särskilt studerat ny teknik i byggnader och föreslår att energilager på över 20 kWh ska placeras i en egen brandcell, säger myndighetens brandingenjör Anders Johansson.

Läs även: Bilder: Hufvudstadens eldhärjade klenod återinvigd efter sex långa år

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev