tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Förvaltning

Så sätter fastighetsbolagen ljus på kriget i Ukraina

Publicerad: 28 februari 2022, 16:00

Bild 1/6  Vasakronan, AMF Fastigheter, Higab och Wihlborgs är några av de som lyst upp sina fastigheter i blått och gult de senaste dagarna.

Runt om i landet visar fastighetsbolag och kommuner solidaritet med Ukraina genom att ljussätta landmärken i gult och blått. ”En självklar, men liten gest av samhörighet med det ukrainska folket”, säger Maria Stigle, projektledare Stockholms stad som tillsammans med Vasakronan och AMF har ljussatt Hötorgshusen.

Ämnen i artikeln:

wihlborgsWihlborgs FastigheterHigab FastigheterVasakronan FastigheterAMFMalmöGöteborgStockholmHelsingborg

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Hötorgsskraporna och Sergels torg i centrala Stockholm lyser i gult och blått. Beslutet att ljussätta de välkända kontorshusen var ett gemensamt initiativ som togs av Vasakronan och AMF Fastigheter tillsammans med Stockholms stad. 

– Vi är alla chockade över att det återigen är krig i Europa. Det var en självklar, men liten gest av samhörighet med det ukrainska folket, att lysa upp Sergels torg i blått och gult. Samarbetet på Sergels torg gjorde det enkelt och naturligt att göra det tillsammans med AMF och Vasakronan, säger Maria Stigle, projektledare Stockholms stad.

Läs mer: Branschen om kriget i Ukraina 

När det gäller glasobelisken och torgytan är det Stadshuset och Stadsledningskontoret i Stockholm som beslutade om färgsättningen. 

Stadsdelsdirektören för Norrmalm Jesper Ackinger hörde att Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm, efterlyste fler sätt att uppmärksamma kriget i Ukraina i samband med att hon hissade landets flagga utanför Stadshuset i Stockholm. 

– Jag kontaktade trafikkontoret och så stämde vi av vad som var möjligt inom ramen för Platssamverkan Sergels torg. Två naturliga objekt var ljustaket över själva torgytan och obelisken men även Hötorgshusen, berättar Jesper Ackinger för Fastighetsnytt. 

Läs även: Här är branschens bidrag till Ukraina

Runt om i landet gör fastighetsbolag och kommuner gemensam sak. Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn är ljussatt, kommunala fastighetsbolaget Higab i Göteborg belyser Scandinavium, fotbollsarenan Olympia i Helsingborg lyser och Wihlborgs har tänt Continentalpalatset (Svea 7) mittemot Knutpunkten i centrala Helsingborg. 

– Vi valde att belysa vår fastighet Svea på Järnvägsgatan i Helsingborg i Ukrainas färger för att visa vår solidaritet med människorna där och deras kamp för att få leva i ett fritt och demokratiskt samhälle, säger Peter Siroky, förvaltare på Wihlborgs, till Fastighetsnytt. 

Läs mer: Danska fastighetsprofilen på plats i Ukraina 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev