söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Förvaltning

Nytt löneavtal klart för fastighetsbranschen

Publicerad: 18 april 2023, 11:50

Foto: Janerik Henriksson/TT

Almega och Fastighetsanställdas förbund har tecknat ett nytt löneavtal för anställda i fastighetsbranschen, enligt pressmeddelanden.

Ämnen i artikeln:

Svepet

JB


Avtalet löper på två år, från den 1 april i år, och ger löneökningar på 7,4 procent över två år, i linje med industrins märke.

– Avtalen innebär bland annat att vi kommit överens om att uppsägningstiden för den som arbetat mer än två år blir två månader. Vi har även i samband med avtalsrörelsen tecknat ett avtal för lärlingsanställningar, säger Stefan Lennström ansvarig avtalsförhandlare på Almega Tjänsteförbunden.

Läs mer: Tre månader efter regeländringen – stora mängder matavfallskärl saknas

I kronor innebär avtalet löneökningar på 1 250 kronor det första året och 1 046 kronor det andra året, varav hälften är individgaranti. Avtalet innehåller en låglönesatsning, som gör att lägstalönerna höjs mer, 1 350 kronor i år.

– Ett av de viktigaste verktygen för att motverka lönedumpning är att höja lägstalönerna. Pressar man upp golvet pressar man också upp taket. Därför är jag glad att vi fick med det så kallade knät här, säger Nicklas Nilsson, avtalsansvarig ombudsman vid Fastighets.

Det nya löneavtalet omfattar runt 6 100 anställda på 1 050 företag.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev