Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Nytt forskningsprojekt ska ta reda på vilka faktorer som är viktigast vid en hyresförhandling

Publicerad: 7 december 2020, 14:55

Cecilia Hermansson och Berndt Lundgren.

Foto: Pressbilder

Att öka insikten om vad som mest påverkar parterna i hyresförhandlingen gynnar såväl handel och fastighetsägare som samhället. Och detta gäller särskilt under pandemin när parterna står ännu längre från varandra, anser Cecilia Hermansson och Berndt Lundgren som forskar om hyresbildningsprocessen.


Ämnen i artikeln:

KTH

Den växande e-handeln utmanar den fysiska handeln och pressar lönsamheten. Under pandemin har tillväxten i e-handeln tilltagit. Forskarna menar att både fastighetsägare och handel upplever omvärldsförändringar som försvårar hyresförhandlingarna.

– Det finns en klyfta mellan fastighetsbolag och handel som bland annat kan hänföras till den digitala transformationen, och denna klyfta uppfattas av många som olycklig vilket gör att vi vill kartlägga de här skillnaderna, säger Berndt Lundgren, lektor och teknologie doktor vid institutionen för fastigheter och byggande på KTH. 

Läs även: ”Bolag tjänar på att dela med sig av information”

Forskningsprojektet finansieras genom Handelsrådets forskningsstiftelse. HUI Research och City i Samverkan är samarbetspartners i projektet, och Svensk handel, Fastighetsägarna, Handelsanställdas förbund, Unionen, Kicks och Diös medverkar i en referensgrupp.

Vår förhoppning är att dessa teoretiska perspektiv ska bidra till förståelsen kring hur förhandlingsprocessen går till.

Målet med projektet är att öka kunskapen om hyresbildningsprocessen och förstå vad som influerar hyresförhandlingarna mellan handel och fastighetsbolag. Genom att förstå de olika faktorerna, särskilt vad som bidrar till de olika parternas hyresförväntningar, kan fastighetsbolag och handel förhoppningsvis lättare komma överens om nya och lämpliga hyresavtal. Det skulle kunna ha en direkt påverkan på lönsamheten inom både handeln och fastighetssektorn.

– En förbättrad hyresbildning kan gynna de anställda inom handeln då en bättre anpassad kostnadsutveckling också har en påverkan på arbetsmiljö och de anställdas förutsättningar. När lönsamheten pressas för fysiska butiker är personal ofta det första som skärs ner för att minska kostnader, menar Cecilia Hermansson, forskare inom fastighetsekonomi och finans på KTH. 

Läs även: Höjt tonläge på hyresmarknaden

Det teoretiska fundamentet har inspirerats av Nobelpristagarna Daniel Kahneman och Robert Lucas i det att de faktorer som påverkar hyresbildningen kan kopplas till ankring som är bakåtblickande och förväntningar som är framåtblickande. 

– Vår förhoppning är att dessa teoretiska perspektiv ska bidra till förståelsen kring hur förhandlingsprocessen går till. För att få ny kunskap måste den komma från en ny vinkel. Teorierna antas kunna bidra till att förklara fastighetsägares och handelns hyresförväntningar, samt vilka faktorer som kan ha störst inflytande för en ny eller omförhandlad hyra, säger Berndt Lundgren.

Enkät ska skickas till fastighetsägare och butiker

Genom att tillfråga fastighetsägare och handeln om vilka faktorer som påverkar utfallet i hyresförhandlingen byggs en databas upp, med möjlighet att förnya undersökningen längre fram när inte pandemin längre gör avtryck. Det kan visa sig att skillnaderna mellan parterna påverkas av konjunkturen, strukturförändringar, pandemin och även att det finns attitydskillnader mellan dem. Andra faktorer som ska belysas är hur parterna bedömer varandras smärtgränser för ny- eller omförhandlad hyra, vilket förtroende som finns för motparten samt hur stor osäkerheten om framtiden är och hur riskbenägna parterna är.

– Vi kommer att skicka enkäten till fastighetsägare och handeln under våren 2021. Det är huvudsakligen de strukturella förändringarna i fastighetssektorn och handeln som vi vill belysa, och inkludera psykologiska och beteendeekonomiska aspekter som annars så ofta lyser med sin frånvaro i den tidigare fastighetsekonomiska forskningen om hyresförhandlingar, säger Berndt Lundgren.

Läs även: Snabba hyresförhandlingar

Vilka skillnader finns mellan fastighetsägare och handelsföretag i en hyresförhandling när det gäller hur de uppfattar att omvärlden påverkar hyressättningen? På vilket sätt påverkar olika faktorer den förhandlade hyran beroende på vem du frågar? 

– Vi hoppas att fastighetsägare och hyresgäster i handeln tar chansen att delta i KTH:s forskningsprojekt för att säkra den kunskapen, säger Berndt Lundgren och Cecilia Hermansson, ansvariga för forskningsprojektet.

Mattias Fröjd

Reporter

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

KTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.