lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Förvaltning

Norsk uppfinning kan rädda fastighetsägare under vintern

Publicerad: 24 april 2020, 13:30

Foto: Jonas Stenberg/Mostphotos

Med hjälp av ny teknik kan snö på taket röjas med hjälp av solpaneler. Ökad säkerhet och besparingar är två fördelar med uppfinningen, menar bolaget som nu lanserar tekniken i Sverige, Swede Energy.


Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Fastighetsbolaget Citycon är ett bolag som använder tekniken i Norge och intresset för WeightWatcher är stort även i Sverige. Systemet känner av tung snö på taket och värmer automatiskt upp solpaneler för att smälta bort snön.

– Nu lanserar vi tekniken på den svenska marknaden och intresset är stort. Fastighetsägare ser många fördelar med att slippa snöröjning, säger Rickard Lantz, försäljningschef på Swede Energy, till Fastighetsnytt.

Läs även: CBRE: Räkna med att OS ger högre bostadspriser

Han säger att Citycon i Porsgrunn, Norge, har sparat mellan 100 000 och 400 000 kronor varje år med hjälp av den nya tekniken, då det är vad den traditionella snöröjningen tidigare kostade bolaget för ett tak på 10 000 kvadratmeter.

– Därtill kom ofta problem med att hitta personal när snön fallit, deponiavgifter för lastbilens snölass, och takreparationer som ofta behöver ske efter snöslungornas skadeverkan på taket.

Hur mycket kostar solpanelerna för samma yta?

– Frågan är omöjlig att svara på eftersom varje tak är unikt och den tekniska lösningen därför varierar, precis som priset. Men för att ge en sorts indikation så blir merkostnaden för WeightWatcher cirka 5 miljoner kronor för 10 000 kvadratmeter. 

Solceller har generellt sett en livslängd på runt 30 år, enligt Vattenfall. 

– I många fall lämpar sig inte äldre och svagare tak för solceller, men i kombination med WeightWatcher så kan man bruka dem på ett säkert sätt. 

Läs även: Mongoliets jätteprojekt – en helt ny ekohuvudstad

Beställare i Norge har uppgett för bolaget att de ser WeightWatcher som en slags försäkring mot att taket inte kommer att rasa in på grund av snön. 

– Det här är en investering i livstidsförlängningen av ett tak, vilket i sin tur är det mest ekonomiska och miljöbärande som kan göras på en gammal fastighet, säger Rickard Lantz. 

Ett flertal kunder planerar att installera WeightWatcher det närmaste halvåret i Sverige, enligt Swede Energy. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev