tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Förvaltning

Kampanj ska tydliggöra fastighetsägarnas ansvar för skyddsrum

Publicerad: 1 april 2022, 11:37

MSB, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta höll en pressträff om skyddsrummen på fredagen. Foto: Olof Holdar, MSB, Sveriges Allmännytta

MSB startar en informationskampanj om skyddsrum för att besvara alla de frågor som inkommit från fastighetsägare. Under våren skickas även en broschyr ut till alla skyddsrumsägare.

Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaMSBFastighetsägarnaSkyddsrum

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Det är inte aktuellt att iordningsställa skyddsrummen nu, däremot är det bra om fastighetsägare håller koll och regelbundet ser över skyddsrummen och förråden, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB till pressen.

Intresset för skyddsrum är enormt stort. De senaste månaderna har MSB haft 3,7 miljoner unika visningar på sajten, vilket kan jämföras med 30 000 förra året. 

Läs även: LISTA: Det här gäller för fastighetsägare om skyddsrum

– Vi ser att många fastighetsägare inte vet vad ansvaret innebär och inleder därför en kampanj. Av de kontroller som vi gör så vet vi att skicket varierar, trots att underhållsåtgärderna inte är betungande. Målet är att skyddsrummen ska vara i gott skick, säger Gornitzka.

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB. Foto: Eva Dalin

Informationen från MSB innehåller fastighetsägarnas ansvar enligt lagen om skyddsrum kring skyltning, underhåll, utrustning, återställning och tillgänglighet. Skyltar behöver installeras, gångjärn smörjas, rostangrepp åtgärdas, samtidigt som golvbrunnar ska ha en avstängningsanordning och utrustning ska finnas i förrådet. 

Efter Schweiz och Finland har Sverige flest skyddsrum i Europa. Det finns 64 000 skyddsrum med 7 miljoner platser och det är staten som bestämmer var de ska ligga och betalar för bygget. 

Befolkningsskyddet är en viktig del i det civila försvaret som varit vilande i många år, men 2017 föreslog MSB att systemet skulle ses över och väckas upp genom en utredning som kommer i november. 

– Vi tittar också vad som kan göras här och nu. Den här informationen till fastighetsägarna är en pusselbit på vägen. En annan är att människor stärker sin egen beredskap med hjälp av broschyren Om krisen och kriget kommer, säger Charlotte Petri Gornitzka.

MSB har föreslagit åtgärder till regeringen för att förstärka det civila försvaret under 2022 omfattande trygghetspunkter, skyddsrum, utrymning, utomhusvarning och stöd till ideella organisationer.

Läs mer: Skicket på skyddsrum varierar – och trycket ökar: ”Fler behöver byggas”

Informationskampanjen till fastighetsägarna genomförs i samarbete med Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta. 

– Tre viktiga frågor som vi fokuserar på är samverkan, underhåll och rutiner. Det är viktigt att fastighetsägaren har egna rutiner för hur skyddsrummet kan ställas i skick och hur man kommunicerar med sina hyresgäster. Det sista vi vill göra är att skapa oro hos människor och därför är det här underlaget väldigt viktigt, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna.

Sveriges Allmännytta arbetar nära kommunens organisation med egna säkerhetschefer, uppger bolagets vd Anders Nordstrand. 

– Vi delar gärna med oss av den kunskapen. Samverkan mellan kommunen och fastighetsägarna är oerhört viktig. Det är ingen höjd beredskap nu men våra medlemmar behöver stöd och råd och därför välkomnar vi initiativet. Många inventerar skyddsrummen nu, men man tömmer de inte.

Läs även: Sollentunahems vd om skyddsrum: ”Utmaningar i att helt leva upp till kravet”

Informationen om skyddsrum för fastighetsägare har utökats på MSB:s sida. Under våren med start i april skickas även ett utskick till alla som står som ägare till skyddsrum i det nationella skyddsrumsregistret. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev