Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Kadefors tar nya Professuren

Publicerad: 16 augusti 2015, 12:38

KTH Foto: KTH

Landets första professur i fastighetsförvaltning har nu tillsatts. Det blir Anna Kadefors, för närvarande verksam vid Avdelningen för Service Management vid Chalmers, som tar den nya tjänsten.

Ämnen i artikeln:

ChalmersHans LindKTH

KTH fattade beslutet i april att Anna Kadefors skulle få professuren sedan inleddes förhandlingar som ledde fram till att hon accepterat professuren. Anna Kaderfors börjar på KTH från årsskiftet, inledningsvis på halvtid med successiv övergång då hon har ett antal engagemang som behöver kombineras. Tina Karrbom Gustavsson, universitetslektor på KTH, berättar att det är överenskommet att Anna Kaderfors kommer på nya året men är då tjänstledig på deltid för att kunna göra en bra övergång från Chalmers till KTH.
– Hur vi sedan ska organisera detta nästa år är inte beslutat ännu. Men det här är så klart prioriterat så att vi ska få igång en bra verksamhet så snart som möjligt och vi arbetar med lösningar, säger Tina Karrbom.

”Bra samarbete med näringslivet”
Det är som sagt landets första professur i fastighetsförvaltning och själv tycker Anna Kadefors inte att ämnet fastighetsförvaltning är riktigt väl definierat och ser det som en tidig uppgift att diskutera med företagen vad det är för frågor som man vill jobba med mer aktivt.
– Jag är ju på managementsidan medan mycket av den utvecklingsverksamhet man ägnar sig åt i företagen ligger på den tekniska sidan eller innehållsmässigt, utformning av arbetsplatser med mera. Det handlar om att hitta en bra relation mellan managementaspekterna och hur man tar in andra kunskaper. En viktig del blir att titta på lärandeprocesserna i branschen och i de organisationer som är involverade, säger Anna Kadefors.

Anna K

”Kan inte se något bättre namn”
Hans Lind, professor på KTH, tycker att det är bra med en person som har en fot i Chalmers och en i KTH, om inte annat för att visa att det är en nationell professur och inte något Stockholmsrelaterat, samtidigt är det företag från hela landet som är med och stödjer. Anna Kadefors namn dök också upp tidigt i diskussionerna.
– När jag och Stellan (Lundström) satte igång den här processen för ganska många år sedan så satte vi oss ner och funderade på vem som skulle passa för en sådan här professur, kan vi dra igång det här utan att ha någon tänkbar person som vi tror på? Då var Anna Kadefors ett namn som kom upp tidigt. Så jag är ju väldigt nöjd och kan inte se något bättre namn, säger Hans Lind.


Professuren finansieras av KTH och branschen
Det är för närvarande 20 stödjande företag som kommer att bidra med 100 000 kronor per år under en femårsperiod.

Varför stödjer ni professuren ekonomiskt?
– För mig personligen är det en möjlighet att ge tillbaka något till den bransch där jag verkat i många år. Men förvaltning är också kärnan i verksamheten för vår bransch, det var det för 20 år sedan när jag startade Fastighetsnytt och är det i dag. Så framförallt handlar det om att vi anser att detta är viktigt och vill vara med och säkerställa att det blir av, säger Johan Zetterstedt, vd Fastighetsnytt Förlags AB.

– Anledningen till att vi stöttar denna professur är att vi tycker att det är för lite fokus på förvaltningsfrågor i branschen och den akademiska världen. Vi har ju ett fastighetsbestånd om cirka 60 miljarder och då detta är vår huvudaffär tycker vi att det är viktigt att frågan får ökat fokus, säger Michael Walmerud, vice vd, Akademiska Hus.

– Vårt ekonomiska stöd grundar sig i att vi vill höja den akademiska statusen inom området fastighetsförvaltning och samhällsbyggnad. Genom en professur får vi tillgång till en systematisk och metodisk uppföljning och utveckling inom några valda nyckelområden. Vi hoppas också att en professur ska locka till sig fler sökande till utbildningen, säger Mona Finnström, vd Fastigo.

Mattias Fröjd

Alla stödjande företag
AFA
Akademiska Hus
Byggvesta
Fastighetsnytt
Fastighetsägarna Stockholm
Fastigo
FFU Fastighetsarbetsgivarnas Förening för Utveckling
Hemsö
HSB Riksförbund
Hufvudstaden
Lennart Ericsson Fastigheter AB
Linköpings Stadshus AB/Stångåstaden
MKB Fastighets AB
Niam
Riksbyggen
Stena Fastigheter
Stockholms Stadshus AB
Wallenstam
Vasakronan
Örebrobostäder

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev