torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Förvaltning

Heimstadens vd om elpristoppen: ”Stigande elpriser påverkar alla”

Publicerad: 20 juni 2022, 15:55

Maria Petersson, vd Heimstaden Sverige. Foto: Getty Images Anders Sällström

Under måndagen skenade elpriserna för juni till den högsta nivån någonsin, bland annat på grund av rådande väderlek och stigande gaspriser i Europa. Nu kommenterar Heimstaden hur bolaget hanterar läget även i Tyskland.

Ämnen i artikeln:

HeimstadenHeimstaden Bostadsolenergi

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Stigande elpriser är så klart något som påverkar alla på ett eller annat vis, Heimstaden är inget undantag, säger Maria Petersson, bolagets vd för Sverige, till Fastighetsnytt.

Läs även: Så kan branschen bidra till att lösa elkrisen – i 12 steg

Skälet till att elspotspriserna ökade med över tusen procent i södra Sverige på måndagen, enligt Nordpool, är en kombination av vindbrist i Sverige och stigande gaspriser i Europa. Särskilt i Tyskland där Heimstaden utökat sitt bestånd de senaste åren. Men enligt vd:n påverkas inte bostadsjätten avsevärt av prisökningarna då man inte har full exponering mot spotpriser.

– Vi har en säkrad delmängd i våra inköpsavtal för att minska risken. I merparten av våra hyror ligger dessutom hushållsel utanför och därför är de negativa effekterna begränsade för oss.

Bolaget förbereder sig också redan nu för eventuella kommande höjningar i höst. 

– Vi arbetar långsiktigt med hantering av elleverans och -priser på en annan nivå än tidigare. Fortsatt fokus är energieffektivisering för att minska mängden köpt energi och på fastighetsnivå är solceller det mest attraktiva energislaget, säger Petersson.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev