Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Heimstadens vd om elpristoppen: ”Stigande elpriser påverkar alla”

Publicerad: 20 juni 2022, 15:55

Maria Petersson, vd Heimstaden Sverige.

Foto: Getty Images Anders Sällström

Under måndagen skenade elpriserna för juni till den högsta nivån någonsin, bland annat på grund av rådande väderlek och stigande gaspriser i Europa. Nu kommenterar Heimstaden hur bolaget hanterar läget även i Tyskland.


Ämnen i artikeln:

Heimstadensolenergi

– Stigande elpriser är så klart något som påverkar alla på ett eller annat vis, Heimstaden är inget undantag, säger Maria Petersson, bolagets vd för Sverige, till Fastighetsnytt.

Läs även: Så kan branschen bidra till att lösa elkrisen – i 12 steg

Skälet till att elspotspriserna ökade med över tusen procent i södra Sverige på måndagen, enligt Nordpool, är en kombination av vindbrist i Sverige och stigande gaspriser i Europa. Särskilt i Tyskland där Heimstaden utökat sitt bestånd de senaste åren. Men enligt vd:n påverkas inte bostadsjätten avsevärt av prisökningarna då man inte har full exponering mot spotpriser.

– Vi har en säkrad delmängd i våra inköpsavtal för att minska risken. I merparten av våra hyror ligger dessutom hushållsel utanför och därför är de negativa effekterna begränsade för oss.

Bolaget förbereder sig också redan nu för eventuella kommande höjningar i höst. 

– Vi arbetar långsiktigt med hantering av elleverans och -priser på en annan nivå än tidigare. Fortsatt fokus är energieffektivisering för att minska mängden köpt energi och på fastighetsnivå är solceller det mest attraktiva energislaget, säger Petersson.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Heimstadensolenergi

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.