Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Fortsatt ökning av elnätsavgifter

Publicerad: 10 maj 2012, 12:03

Det senaste året har avgifterna ökat med 2,7 procent visar årets Nils Holgersson undersökning. Men regleringen av elnätsavgifterna gjordes om inför 2012 har inneburit en minskad prisökningstakt. Högst elnätskostnad hittar man i Övertorneå medan Skövde har den lägsta kostnaden.


Ämnen i artikeln:

Nils Holgersson-undersökningen

Nils Holgerssongruppen har jämfört elnätsavgifterna i Sveriges alla kommuner.

I genomsnitt har elnätsavgifterna ökat med 2,7 procent 2012, vilket nästan är dubbelt så mycket som Konsumentprisindex, KPI. Även 2011 och 2010 års Nils Holgerssonundersökning visade på stora ökningar (4,8 procent 2011 samt 8,5 procent 2010). De senaste fem åren har elnätspriserna ökat med 32 procent i hela landet.

Enligt Nils Holgerssonundersökningen finns det stora prisskillnader mellan de olika nätföretagen. Det är framförallt E.ON, Vattenfall och Fortum som står för de högsta elnätsavgifterna.

Regleringen av elnätsavgifterna gjordes om inför 2012 vilket har inneburit en minskad prisökningstakt jämfört med den senaste femårsperioden. Nu bestäms elnätsavgiften i förhand, det vill säga Energimarknadsinspektionen gör en prövning innan elnätsföretagen tillåts ändra avgiften.

– Vår bedömning är att Energimarknadsinspektionen har ett tydligare konsumentperspektiv i och med den nya regleringen vilket vi givetvis är nöjda med. Det finns dock fortfarande brister. Inte minst är det oacceptabelt att de bolag som redan har höga priser får utrymma att höja nästan lika mycket som de bolag som håller en lägre kundvänlig prisnivå, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

Kommuner med högst elnätskostnad
1.Övertorneå, Ekfors Elnät AB                                       100,3 öre/kWh inkl. moms
2.Torsås, Kraftringen Nät AB                                         91,6 öre/kWh inkl. moms
3.Vansbro, Fortum Distribution AB                                89,9 öre/kWh inkl. moms
3.Torsby, Fortum Distribution AB                                  89,9 öre/kWh inkl. moms
3.Sunne, Fortum Distribution AB                                   89,9 öre/kWh inkl. moms

Kommuner med lägst elnätskostnad
1.Skövde, Skövde Kommun                                            40,3 öre/kWh inkl. moms
2.Borlänge, AB Borlänge Energi Elnät                           41,4 öre/kWh inkl. moms
3.Luleå, Luleå Energi Elnät AB                                      43,3 öre/kWh inkl. moms
4.Ljungby, Ljungby Energinät AB                                  46,1 öre/kWh inkl. moms
5.Eskilstuna, Eskilstuna Energi & Miljö Elnät AB          47,2 öre/kWh inkl. moms

Fakta om undersökningen:
I Nils Holgerssonundersökningen ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar. Elnätsundersökningen är offentlig från den 10 maj.

Organisationerna bakom undersökningen: Fastighetsägarna Sverige, HSB:s Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. EKAN Gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.