Måndag25.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Förvaltning

Förbättrat finansnetto stärker förvaltningsresultat

Publicerad: 28 Oktober 2015, 14:42

Atrium Ljungberg redovisar ett driftnetto om 382,9 miljoner kronor för årets tredje kvartal och ökar sitt driftnetto med 20,2 miljoner från samma kvartal ifjol. Samtidigt har hyresintäkterna stigit med 33,9 miljoner kronor och därmed har överskottsgraden fallit med 0,8 procentenheter till 71,7 procent.


Ämnen i artikeln:

Atrium Ljungberg

Atrium Ljungberg redovisar ett driftnetto om 382,9 miljoner kronor för årets tredje kvartal och ökar sitt driftnetto med 20,2 miljoner från samma kvartal ifjol. Samtidigt har hyresintäkterna stigit med 33,9 miljoner kronor och därmed har överskottsgraden fallit med 0,8 procentenheter till 71,7 procent. Det rör sig dock endast om en marginell förändring och ingenting att dra några större växlar på. Att förvaltningsresultatet växer kan vi dock konstatera, från 233,5 till 269,7 miljoner kronor, liksom förvaltningsresultatet som en andel av hyresintäkterna.

Förklaringen till det är, förutom att driftnettot ökar, först och främst att finansnettot som är de flesta fastighetsbolags största kostnadspost, förbättras avsevärt tack vare det förbättrade ränteläget. Finansnettot förbättras med 13,3 procent till 100,3 miljoner kronor. Ytterligare en post som ger en väldigt stor positiv resultatseffekt jämfört med ifjol är orealiserade värdeförändringar i fastighetsportföljen, en post som ger en effekt om 215,7 miljoner kronor nu men ifjol gjorde man ingen värdevinst.

Vad gäller orealiserade värdeförändringar i derivatportföljen blir skillnaden mot ifjol marginell och man bokför en orealiserad förlust om 165,3 miljoner kronor. Före skatt gör Atrium Ljungberg en vinst på 307,4 miljoner kronor vilket kan jämföras med 66,9 miljoner ifjol.

Sett till balansräkningen så växer den alltjämt och hittills i år har den vuxit med 2,6 miljarder kronor till 31,8 miljarder. Soliditeten har likaledes stigit och ligger på urstarka 40,4 procent. Andra nyckeltal tyder även de på ett mycket robust och stadigt fastighetsbolag, räntetäckningen på 3,4 gånger räntekostnaderna och belåningsgraden på 44 procent.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Atrium Ljungberg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.