Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Fastighetsägaren om upploppen: ”Det har gått över vett och reson”

Publicerad: 19 april 2022, 13:46

Personer satte eld på föremål och kastade sten vid Ringdansen centrum i samband med upplopp i Norrköping på påskdagen.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Allmännyttiga Hyresbostäder är Norrköpings största bostadsföretag, med cirka 9 800 lägenheter och drygt 300 lokaler, och har drabbats svårt av påskhelgens upplopp med bilbränder och krossade rutor.


Ämnen i artikeln:

Hyresbostäder i NorrköpingNorrköping

– Vi är verkligen inte vana vid den här typen av händelser. Jag har jobbat här i tio år och har aldrig varit med om nåt liknande. Det har helt gått över vett och reson, säger bolagets förvaltningschef Roger Glemhorn till Fastighetsnytt.

Bakgrunden är att Rasmus Paludan, partiledare för det danska partiet Stram kurs, under påsken fick polisens tillstånd att genomföra manifestationer mot islam i Linköping, Jönköping, Norrköping, Malmö, Örebro och Stockholm. Hyresbostäder i Norrköping äger 790 lägenheter och 5 000 kvadratmeter lokaler i ett av de drabbade områdena; Ringdansen.

Läs även: Kriminaliteten ”sitter i väggarna” – Lasse Wierup om stora bostadsutmaningen 

Hur förberedde ni er för manifestationen; med höjd beredskap?
– Nej, vad nu det ska bestå av. Det är polisens sak att se till att den här typen av yttrandefrihet kan genomföras på ett säkert sätt. Manifestationen ägde rum på en allmän plats och då kan inte vi säga att här får ni inte vara. Det är inte vår sak, säger Glemhorn och fortsätter: 

– Det här har egentligen ingen koppling till området, utan handlar om att nån stolle i Danmark åker hit och bränner koraner. Inget av det här var riktat mot vare sig oss eller våra hyresgäster, men besvikelsen över krossade rutor, brända bilar och attackerna mot blåljuspersonalen är enorm. Det är obegripligt och fullständigt onödigt. Man kan inte koppla ihop varför man ska förstöra på det här sättet. 

I Norrköping samlades hundratals maskerade personer som attackerade polis och räddningstjänst med stenar och fyrverkerier. Totalt brann 15 personbilar och omkring tio polisbilar förstördes.

– Vi beräknar att minst 500 kvadratmeter av våra lokaler skadats och ett antal entréportar, säger Glemhorn.

Läs även: Gränby kan slippa stämpeln utsatt område: ”Vi måste orka kriga”

Bolaget håller som bäst på och slutför sin inventarielista efter händelserna med förhoppningen att merparten av skadorna ska täckas av försäkringen. Kostnadskalkylen väntas bli klar först om två veckor. 

– Vi behöver byta glasrutor, återställa mark där den brutits loss och sanera där man haft bilar som brunnit eller eldat bildäck. Den största skadegörelsen i fastigheterna har varit glaskrossning där föremål kastats in genom fönster, men som tur är har ingen gett sig på lägenheterna eller vårt områdeskontor.

Det är främst entréer och tomställda lokaler som förstörts. 

– De såg att en byggnad stod tom och kastade då in sten genom i princip varenda fönsterruta där. 

Personer gör en barrikad med brinnande bildäck och andra föremål vid Ringdansen centrum.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Vid Ringdansen centrum har entrédörrar förstörts och sten kastats in, men ingen tog sig in i själva centrumbyggnaden. 

Hur ser ni till att öka tryggheten i det utsatta området?
– Genom att vara närvarande för våra hyresgäster. Just nu har vi även öppet hus och är tillgängliga för alla som behöver stöd eller vill hjälpa till. Ingen har dykt upp ännu, men vi har lagt det ordinarie arbetet åt sidan. Vi och blåljuspersonalen har också sedan flera år tillbaka en organisation på plats med tjänstemän som alltid är i beredskap. 

Läs även: Explosionen i Husby – så gick man vidare i grannskapet

Han är också tacksam över det finns en stark känsla av samhörighet bland hyresgästerna som tillsammans med frivilliga hjälpt till med att samla ihop skräpet. 

– Det måste vara säkert att gå här utan att trampa på glassplitter. Det är den kollektiva förmågan som ger bäst förutsättningar för ökad trygghet. Hyresgästernas otaliga initiativ på sociala medier är därför otroligt glädjande att se, säger Roger Glemhorn.

Polisen misstänker att deltagarna har kopplingar till kriminella gäng och att våldet var riktat mot poliserna, där ett trettiotal skadats, snarare än Rasmus Paludan. Runt 200 personer deltog i upploppet i Navestad, Norrköping. Åtta personer anhölls och på onsdagen häktades två av dem misstänkta för våldsamt upplopp och grovt sabotage mot blåljusverksamhet, skriver Dagens Nyheter. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.