fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Förvaltning

Fastighetsägare anmäler fjärrvärmebolag: "Dialogen undermålig"

Publicerad: 19 juli 2023, 09:35

Lisa Hjelm, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna MittNord.

Foto: Fastighetsägarna

Fastighetsägare i Nora anmäler Solör Bioenergi till Konkurrensverket för missbruk av dominerade ställning genom oskäliga prishöjningar på leverans av fjärrvärme.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna MittNord

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Solör anses som enda leverantör i Nora ha ett naturligt monopol på leverans av värme i fjärrvärmenätet, vilket ger en stark inlåsningseffekt för kunderna.

– Dialogen med Solör Bioenergi har varit undermålig. Vid ett första försök att få till en förhandling, efter aviseringen om prishöjningen, fick våra medlemmar till svar att ”det inte finns något förhandlingsutrymme, och därmed är förhandlingen avslutad”, kommenterar Lisa Hjelm, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna MittNord.

Läs även: HSB-toppens ilska mot prishöjningen – Eon vd:ns svar: ”Gas spelar betydande roll i Malmö”

Fastighetsägarna MittNord, tillsammans med sex fastighetsägare, däribland det kommunala bostadsbolaget, går nu samman för att göra en gemensam anmälan till Konkurrensverket för drygt 1 000 lägenheter och lokaler på nästan 100 000 kvadratmeter för att få ner priser och skapa en öppnare dialog.

– Kostnaden för uppvärmning av ett hus är en av fastighetsägares största utgiftsposter och alla höjningar är extremt kännbara, kommenterar Oscar Söderberg, ordförande lokalavdelningen i Örebro för Fastighetsägarna MittNord och LG Söderberg Fastigheter.

Konsekvenserna blir enligt honom att planerat underhåll eller förbättringar i fastigheterna måste skjutas på framtiden.

Läs även: Energijätten utreds efter prishöjningarna: "Ett viktigt steg"

Detta är en i raden av flera anmälningar som redan nått Konkurrensverket. Nyligen gick myndigheten vidare med en formell begäran från det allmännyttiga bostadsbolaget MKB om utredning av Eon.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev