Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Fabege ökar förvaltningsvinsten

Publicerad: 23 april 2015, 11:45

Fabege redovisar ett driftöverskott på 350 miljoner kronor för årets första kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol är det en höjning med 1 miljon men ser man till effektivitetsmåttet överskottsgrad då stiger den med 2 procentenheter till 70 procent, beroende på att kostnaderna är lägre än ifjol.


Ämnen i artikeln:

Fabege Fastigheter

Fabege redovisar ett driftöverskott på 350 miljoner kronor för årets första kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol är det en höjning med 1 miljon men ser man till effektivitetsmåttet överskottsgrad då stiger den med 2 procentenheter till 70 procent, beroende på att kostnaderna är lägre än ifjol. Det i sin tur förklaras av effektiviseringsåtgärder samt den milda vintern. Tack vare att man har lyckats hålla sina overheadkostnader i schack, trots att bolagets ledningsgrupp har utökats, och att det gynnsamma ränteläget ger effekt på räntenettot ökar kvartalets förvaltningsresultat med 18 miljoner kronor till 168 miljoner för kvartalet.

Det som gör den stora skillnaden jämfört med fjolårets första kvartal är värdeförändringar, dels i fastighetsbeståndet, dels i derivatportföljen och före skatt gör Fabege en vinst om 886 miljoner kronor vilket kan jämföras med 330 miljoner ifjol. Det beror huvudsakligen på att man gör en orealiserad värdeförändringsvinst om 707 miljoner kronor i fastighetsbeståndet, jämfört med 212 miljoner ifjol, och att de negativa värdeförändringseffekterna från derivatportföljen hamnar på 57 miljoner vilket är en klar förbättring jämfört med fjolårets nivå på 141 miljoner.

Fabeges rapport är med de flesta mått mätt en stark rapport och det osar optimism ifrån Christian Hermelins värdeord. Man upplever en stark hyrestillväxt och efterfrågan på lokaler vilket i kombination med det gynnsamma ränteläget ger tillförsikt inför framtiden.

Koncernens samlade tillgångar uppgick vid kvartalsskiftet till 37,4 miljarder kronor varav det egna kapitalet var 13,5 miljarder och soliditeten således 37,3 procent. Belåningsgraden ligger på betryggande 58,4 procent och räntetäckningen på 2 gånger räntekostnaderna vilket givet dagens ränteläge är lite åt det lägre hållet.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Fabege Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.