Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Elnätsavgifterna fortsätter att öka kraftigt

Publicerad: 20 juni 2011, 22:00

Elnätsavgifterna fortsätter att öka kraftigt
De senaste fem åren har avgifterna ökat med 31 procent visar årets Nils Holgerssonrapport. I genomsnitt har elnätsavgifterna ökat med 4,7 procent 2011…


Ämnen i artikeln:

Nils Holgersson-undersökningen

Källa: Pressmeddelande Nils Holgerssongruppen

Elnätsavgifterna fortsätter att öka kraftigt

De senaste fem åren har avgifterna ökat med 31 procent visar årets Nils Holgerssonrapport. I genomsnitt har elnätsavgifterna ökat med 4,7 procent 2011.

Nils Holgerssongruppen har jämfört elnätsavgifterna i Sveriges alla kommuner.

I genomsnitt har elnätsavgifterna ökat med 4,7 procent 2011. Även 2010 och 2009 års Nils Holgerssonrapport visade på stora ökningar (8,5 procent 2010 samt 7,2 procent 2009). De senaste fem åren har elnätspriserna ökat med 31 procent i hela landet.

– Den kraftiga ökningen med 31 procent på bara fem år är en orimlig ökningstakt. Det är tydligt att Energimarknadsinspektionens övervakning av elnätspriserna fortfarande brister. Konsekvensen blir att konsumenterna på många håll drabbas av kraftiga och återkommande prishöjningar, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Nils Holgerssonrapporten visar att det finns stora prisskillnader mellan de olika nätföretagen. Det är framförallt E.ON, Vattenfall och Fortum som står för de stora avgiftsökningarna och de högsta elnätsavgifterna. Regleringen för elnäten görs nu om och Sverige befinner sig i en så kallad mellanregleringsperiod.

Först 2012 träder en ny reglering i kraft. Då kommer en förhandsprövning av elnätsavgifterna ske, det vill säga myndigheten gör en prövning innan elnätsföretagen tillåts ändra avgiften. Tiden fram till dess har präglats av kraftiga prishöjningar och därmed en stor osäkerhet för konsumenterna.

-Om inte Energimarknadsinspektionen har ett tydligare konsumentperspektiv i sin granskning kommer det med den nya avgiftsmodellen att bli ännu större risk för orimliga avgiftsökningar, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Fakta om undersökningen:

I Nils Holgerssonundersökningen ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar. Elnätsundersökningen är offentlig från den 21 juni.

Organisationerna bakom undersökningen: Fastighetsägarna Sverige, HSB:s Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. EKAN Gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.