Onsdag27.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Förvaltning

Castellum ökar förvaltningsvinsten

Publicerad: 15 Oktober 2015, 12:34

Castellum redovisar ett driftnetto på 597 miljoner kronor för årets tredje kvartal och sett till driftnetto gör man därmed ett marginellt sämre kvartal än ifjol då driftnettot hamnade på 599 miljoner.


Ämnen i artikeln:

Castellum

Tar man hänsyn till hyresintäkterna, som även de minskade marginellt, och överskottsgraden så kan man konstatera att 2015 års tredje kvartal är aningen sämre, överskottsgraden hamnade på 71,6 procent och föll med 0,4 procentenheter. En marginell försämring som inte går att dra några växlar på alls.

Tittar man längre ner i resultaträkningen, på posten förvaltningsresultat och bortser från koncernbidrag från joint venture hamnar det på 424 miljoner kronor och ökar med 15 miljoner från ifjol. En skillnad som framförallt kan härledas till det mer gynnsamma ränteläget och även om man då kan frestas att dra slutsatsen att det enda som skiljer sig från ifjol är att räntorna nu varit lägre så är det en sanning med stor modifikation. Som vd Henrik Saxborn påpekar i sitt vd-ord har Castellums fastighetsportfölj nämligen genomgått en hel del förändringar sedan tredje kvartalet ifjol. Man har sålt och köpt i en raskare takt än tidigare, och avser fortsätta göra det. Han flaggar vidare för att ökningstakten i förvaltningsresultatet som anledning av detta kan komma att bli snabbare.

Före skatt gör man en vinst om 287 miljoner kronor, 13 miljoner mer än ifjol. Orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet är negativa med 62 miljoner kronor jämfört med 3 miljoner ifjol men det vägs upp av att de orealiserade negativa värdeförändringarna av ränte- och valutahedgarna inte är lika stora som ifjol.

Castellums balansräkning fortsätter växa och bolagets fastighetsbestånd är nu värderat till 40,8 miljarder kronor. Samtliga balansnyckeltal är robusta och tyder på ett alltjämt välskött och starkt fastighetsbolag.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Castellum

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.