fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Förvaltning

Bilder: Renoverar klassiska förlagshuset på Östermalm

Publicerad: 13 juni 2023, 06:59

Natur och kulturs klassiska förlagshus på Karlavägen i Stockholm ritades av Sven Markelius.

Foto: Natur&Kultur

Natur och kultur renoverar sitt kända förlagshus på Östermalm i Stockholm. När allt är klart nästa sommar planerar man att hyra ut ett våningsplan till en extern hyresgäst.

Ämnen i artikeln:

SvepetStockholm

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Förlaget Natur och kultur förvärvade fastigheten Eken 12 på Karlavägen 31 på Östermalm 1992. Från början uppfördes huset, som stod färdigt 1961 och ritades av Sven Markelius, för Svenska Skogsindustriföreningarna.

För en tid sedan kom förlaget fram till att fastighetens skick behövde uppdateras samtidigt som man upplevde att man behövde modernisera kontorsmiljöerna. Ett beslut om renovering fattades och hösten 2022 påbörjades arbetena samtidigt som medarbetarna flyttade till tillfälliga lokaler.

Ambitionen är att öppna upp fastigheten och utveckla kontorsytorna samtidigt som man vill återskapa Sven Markelius ursprungsidéer. När renoveringen är klar sommaren 2024 kommer ett helt våningsplan att hyras ut externt. Orsaken är enligt förlaget att man vill använda huset mer effektivt, både ur klimatmässig och ekonomisk synvinkel.

Läs också: Teaterns lyckliga hyresdeal mitt i Stockholm city – får blygsam höjning trots renovering

–  Vi vidareutvecklar vår fastighet på ett långsiktigt hållbart sätt och bygger en kontorslösning för framtidens behov. Dagens hybridarbete gör att vi behöver använda kontorsytan på ett mer effektivt sätt, både ur ett affärs- och miljömässigt perspektiv, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur, i en kommentar.

JLL är samarbetspartner och kommer att leda renoveringen och projektet i sin helhet. För arbetet med att utveckla husets interiör och fasad har arkitektbyrån Studio Stockholm anlitats.

Bilder på fastigheten:

Bild 1/5  Förlagshusets fasad mot Karlavägen.

Foto: Natur&Kultur

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev