torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Förvaltning

Beskedet: SFV får mer pengar av staten

Publicerad: 13 september 2023, 08:00

Statens fastighetsverk får mer pengar av regeringen. Till höger Varbergs fästning som är en så kallad bidragsfastighet. Foto: TT och Bert Leandersson

Statens fastighetsverk får mer pengar av staten för att underhålla så kallade bidragsfastigheter. Det är fastigheter som inte kan bära sina egna kostnader med hjälp av hyresintäkter.

Ämnen i artikeln:

SvepetStatens FastighetsverkIngrid Eiken

R


Det framgår av ett pressmeddelande från regeringen på onsdagen. I regeringens budgetproposition för 2024 utökas Statens fastighetsverks anslag för underhåll av bidragsfastigheter med 100 miljoner kronor.

Bidragsfastigheterna i SFV:s bestånd har blivit fler under flera år och är idag cirka 160 till antalet. Det rör sig om kulturhistoriskt värdefulla fastigheter där hyresintäkterna långsiktigt inte kan täcka kostnaderna och därför huvudsakligen finansieras genom anslag. Dit hör bland annat de kungliga slotten, flera stora slottsparker, fästningar, ruiner, kloster och bruksmiljöer. Det rör sig alltså inte om exempelvis museer som Naturhistoriska riksmuseet eller Nationalmuseum.

Läs också: Ras i flera rum på Naturhistoriska riksmuseet: ”Något har eskalerat"

Regeringen hoppas att pengarna ska göra det möjligt för SFV att inte bara fokusera på akuta åtgärder och skademinimering utan även kunna öka omfattningen av planerat och förebyggande underhåll av fastigheterna.

I en kommentar välkomnar SFV beskedet från regeringen.

– Vi är glada över att regeringen verkar tagit intryck av vårt budgetunderlag och nu förstärker anslaget. Det är välkommet för att vi på bästa sätt ska kunna ta hand om framför allt våra statliga byggnadsminnen. Det höjda anslaget kommer bland annat kunna användas till att genomföra insatser på Skoklosters slott, renovera ruiner i Visby eller rädda murverk på Varbergs fästning, säger Statens fastighetsverks generaldirektör Ingrid Eiken.

Läs också: Mark för miljarder – kungens juvel glittrar mitt i Stockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev