Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ytorna krymper när priserna stiger

Publicerad: 6 maj 2016, 10:12

I en bostadsrapport från Skanska konstaterar man att landets lägenheter har krympt sedan åttiotalet. De bostäder som byggs idag är lika små till ytan som de lägenheter som byggdes under 1960-talet.


Ämnen i artikeln:

Skanska

I rapporten skriver Skanska att storleken på nyproducerade lägenheter har varierat över tid. Siffror från SCB visar att de ettor och tvåor som byggs idag är mindre än de varit på över 50 år. En etta ligger nu i snitt på 39 kvadratmeter. En tillbakablick visar att de ettor som byggdes under 1960-talet i snitt var 40 kvadratmeter. Under 1980-talet ökade antalet kvadratmeter och samma etta uppmättes till 47 kvadratmeter. Även tvårumslägenheter var mer spatiösa under 1980-talet och låg på cirka 64 kvadratmeter. Idag har snittet för en tvåa krympt med sex kvadratmeter till 58 kvadratmeter. Samma mönster går att se för övriga lägenheter.

– Den främsta orsaken till att lägenheterna blir mindre till ytan är de höga bostadspriserna. De stigande kvadratmeterpriserna gör att större lägenheter blir för dyra för konsumenterna. Vad vi kan se så kommer trenden med yteffektiva lägenheter att fortsätta hålla i sig framöver då trycket på bostäder fortfarande är extremt högt, främst i landets storstäder, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya hem.

Förutom att de mindre lägenheterna krymper blir de också allt färre. De senaste fem åren har det byggts 4 375 enrumslägenheter i Sverige, vilket motsvarar sju procent av de lägenheter som byggts totalt under perioden. Under miljonprogrammets 1960- och 1970-tal byggdes en större andel mindre lägenheter, totalt byggdes runt 520 000 bostäder varav ungefär elva procent var ettor.

Om Skanskas bostadsrapport
Skanskas bostadsrapport 2015 har särskilt fokus på nya bostadsrätter i centrala Stockholm, Göteborg och Malmö. Rapporten baseras på två faktadelar: en statistisk säkerställd undersökning från TNS Sifo med 1014 respondenter och analys av data som beställts av Mäklarstatistik och Hittabf.se i syfte att jämföra prisutvecklingen för nybyggda respektive äldre bostadsrätter i stadskärnorna.

Statistiken från SCB innefattar data för Stockholm, Göteborg och Malmö vad gäller antal lägenheter i flerbostadshus, per byggnadsår och storlek, åren 1960-2014 samt genomsnittlig bostadsarea i kvadratmeter i flerbostadshus, per byggnadsår och storlek, under samma tidsperiod.

Redaktionen

Källa: Skanska

Ämnen i artikeln:

Skanska

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.