Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Wallenstam om coliving: ”Helt rätt i tiden”

Publicerad: 18 juni 2021, 13:50

Marina Fritsche, regionchef Göteborg är sedan 2019 även vice vd för Wallenstam.

Montage: Liljewalls arkitekter, John Hagby

Wallenstam, numera delägare i Colive, fortsätter sin satsning på coliving. ”Att kunna bidra till nya boendeformer så att fler unga människor kan komma in på bostadsmarknaden är ett bidrag i vårt sociala hållbarhetsfokus”, säger bolagets vice vd Marina Fritsche till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Wallenstam FastigheterGöteborgColiveLiljewall arkitekterSocial hållbarhet

I februari 2020 blev Wallenstam 25-procentig delägare i Colive, en av Sveriges första operatörer av delningsboende, genom nyemission. Nu pågår som bäst bygget av ett halvslutet kvarter med sex trapphus i Kallebäcks Terrasser, Göteborg, varav två öronmärks för coliving. 

– Att kunna bidra till nya boendeformer så att fler unga människor kan komma in på bostadsmarknaden, i en ny spännande, social boendemiljö är ett bidrag i vårt sociala hållbarhetsfokus som känns både viktigt och helt rätt inför framtiden, säger Marina Fritsche, vice vd på Wallenstam till Fastighetsnytt.

Wallenstam ser ett allt större intresse för delningsekonomi inom alla områden.

– Coliving innebär ett smart sätt att utnyttja ytan effektivt. Hyresgästerna har tillgång till större utrymmen för social gemenskap, men också sin egen yta.

Hur mycket kommer Wallenstam satsa på coliving de närmaste åren?
– Sett till hela vår bostadsproduktion är detta en väldigt liten del. Just nu hyr Colive av oss i Haninge där hyresgästerna flyttat in och i Kallebäck som fortfarande är under produktion, men vi tycker att det är intressant att utforska nya innovativa boendeformer och vi kommer att följa hur intresset utvecklar sig.

Hur omvandlingsbara är coliving-bostäderna om trenden vänder?
– De går att omvandla till andra boendeformer med små lägenheter.

Hur stor efterfrågan har ni på coliving?
– Vi uppfattar att det finns ett mycket stort intresse för boendeformen. Det är Colive som är vår hyresgäst och de hyr ut i sin tur till de som ska bo i lägenheterna.

Nya kvarteret Kallebäcks Terrasser i Göteborg.

Illustration: Liljewall arkitekter

 

Läs även: HSB utvecklar sitt första coliving-hus

I Kallebäcks Terrasser byggs 121 coliving-rum fördelat på 12 delningslägenheter. Hela området omfattar totalt 1 800 nya hem och 1 200 kontorsplatser, samt skola, förskola, restauranger, caféer och närservice. I hyran ingår privata rum med egen toalett och dusch, internet, el, värme, vatten, städning av gemensamma ytor, samt fullt möblemang och tredjepartstjänster.

Wallenstam tecknade även under sommaren 2019, det vill säga före sitt delägarskap, avtal om att 17 delningslägenheter för cirka 100 hyresgäster i Haninge skulle hyras ut till Stockholmsbaserade Colive. 

– Wallenstam är ett av de fastighetsbolag som har förstått att coliving är här för att stanna och fyller ett viktigt glapp på bostadsmarknaden, säger Katarina Liljestam Beyer, medgrundare av Colive. 

Läs även: 10 börsbolag avslöjar sina bästa hållbarhetsstrategier 

I Göteborgsprojektet samarbetar man även med Vinden, som omvandlar förvaringsytor till vindsvåningar, kontor, allmänna sällskapsutrymmen eller annat. I stället erbjuds hyresgästerna extra förrådsyta vid behov. 

– Det här är en fantastisk lösning då vi inte behöver bygga in onödiga kvadratmeter i form av stora förrådsutrymmen, som i många fall står tomma och enbart bidrar till en högre hyra, säger Liljestam Beyer. 

Så här säger Marina Fritsche om lösningen:

– Vi försöker alltid hitta sätt att tillföra nya bostäder, så i de fall vi ser möjlighet att konvertera vindar till bostäder så försöker vi göra det.

Bygget av coliving-rummen i Kallebäcks terrasser är redan i full gång och inflyttning väntas ske hösten 2022.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.