Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Vill se Sveriges högsta hus i Stockholm

Publicerad: 14 mars 2017, 11:49

Bild: Moderaterna i Stockholm.

Moderaterna i Stockholm vill se en ny stadsdel på Loudden, inom ramen för utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden. Bland annat menar man att 10 000 nya bostäder skulle få plats – och, Sveriges högsta hus.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaStockholmNorra Djurgårdsstaden

Moderaterna i Stockholm vill se en ny stadsdel på Loudden, inom ramen för utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden. Bland annat menar man att 10 000 nya bostäder skulle få plats – och, Sveriges högsta hus.

Den tänkta bebyggelsen har en röd tråd: höjd. Utspelet är baserat på att lagstiftningen ska förändras, främst med tanke på de starka riksintressen som Moderaterna menar ofta stoppar upp vad gäller byggande.

– Det är idag möjligt att bygga högt och tätt på Loudden såväl ekonomiskt som tekniskt. Men lagstiftningen och ett stort antal riksintressen gör det väldigt svårt. Dagens regelverk bidrar till att vi tvingas bygga en lika dålig stad som på 60-talet – utglesat, bilberoende, hus i park. Det är inte hållbart, det är dags att göra bostadsbyggandet till ett riksintresse och att Stockholm får bli en pilotkommun för undantag av byggregler, säger Joakim Larsson (M) oppositionsborgarråd.

Genom att bygga Loudden på höjden menar man att den i framtiden inrymma 10 000 bostäder, 2 500 arbetsplatser och Sveriges högsta byggnad. För att det ska kunna hända menar man dock att man först måste göra bostadsbyggandet till ett riksintresse, göra en statlig översyn av samtliga nuvarande riksintressen, sänka bullerkravet och ändra lagstiftningen kring Kungliga nationalstadsparken, så att ny bebyggelse tillåts synas inifrån parken.

– Vi tar fasta på att stockholmarna värdesätter kombinationen av en tät levande stad och grönområden av hög kvalitet. Därför föreslår vi en ny inriktning för utvecklingen av Loudden, med betydligt fler bostäder och Sveriges högsta hus. Vårt förslag är en modern, innovativ, tät och urban stadsdel med en blandning av olika bostadsformer för tusentals stockholmare, säger Anna König Jerlmyr (M) oppositionsborgarråd.

Loudden finns redan med i planerna för Norra Djurgårdsstaden. Sedan länge finns beslut om att avveckla oljeverksamheten där. Loudden ingår också i delprojektet Frihamnen som sista etapp i området, med en planerad byggstart till 2021.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.