Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Vill se nya regler för bostadsrättsföreningar

Publicerad: 17 Juni 2015, 05:53

Idag lämnar Bostadsrätterna, Riksbyggen, HSB, SBC och FAR tillsammans ett förslag till justitiedepartementet för nya regler för bostadsrättsföreningar.


Ämnen i artikeln:

HSBRiksbyggenSBC

Idag lämnar Bostadsrätterna, Riksbyggen, HSB, SBC och FAR tillsammans ett förslag till justitiedepartementet för nya regler för bostadsrättsföreningar. Förslaget går ut på att ha tydligare årsredovisningar med jämförbara nyckeltal, obligatoriskt “sparande” för att ersätta avskrivningar eller fondavsättningar, och ett stopp för att föreningar med sund ekonomi ska tvingas att redovisa underskott över tid.

– Dagens regelverk är besvärligt för bostadsrättsföreningar. En förening med sund ekonomi kan idag ändå redovisa stora bokföringsmässiga underskott. Det ger en missvisande bild av föreningens ekonomi. Och det gör det även svårt att förklara för medlemmarna varför redovisningen ser ut som den gör. För köpare av bostadsrätter blir årsredovisningen inte heller det beslutsunderlag den borde vara, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Förslaget grundas i Bokföringsnämndens beslut att förbjuda så kallade progressiva avskrivningar av byggnader. I och med förbudet ändrades förutsättningarna för många bostadsrättsföreningars ekonomiska redovisning.

– Det är fyrkantigt att ha samma mall för ekonomisk redovisning för avskrivningar av bostadshus som ägs tillsammans utan vinstintresse av de boende, som för ett vanligt vinstdrivande företag. Otydlighet är det minsta den svenska bostadsmarknaden är betjänt av, säger Leif Linde, vd Riksbyggen.

“Vi kunde se en direkt påverkan hos människor som inte längre visste vad de hade att förvänta sig i eventuella framtida avgiftshöjningar. Återigen noterade vi hur hastigt och icke genomtänkta förslag omedelbart påverkar den hårt pressade bostadsmarknaden som antingen slår tvärstopp eller rusar iväg i brist på tydlighet”, skriver Riksbyggen i ett pressmeddelande.

De fem aktörerna föreslår följande:

- Årsredovisningen ska på ett tydligt och enhetligt sätt presentera ett antal nyckeltal som gör det enklare att förstå föreningens ekonomi.
- Resultaträkningen ska kunna fungera som underlag för bedömning om framtida eventuella avgiftshöjningar.
- Avskrivningar och fondavsättningar ersätts med ett obligatoriskt sparande som avsätts för framtida investeringar och underhåll

Redaktionen

Källa: HSB, Riksbyggen

Ämnen i artikeln:

HSBRiksbyggenSBC

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.