onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Vill flytta gränsen för att bygga i Kymlinge

Publicerad: 22 februari 2016, 13:58

Kymlinge Foto: Holger Ellgard/Wikimedia.

Stockholms stad vill justera kommungränsen mot Sundbyberg för att bygga en ny stadsdel i Kymlinge – något som varit en knivig fråga för Sumpan under lång tid.

Ämnen i artikeln:

Karin WanngårdMikael T ErikssonSundbybergStockholm

Redan för 40 år sedan byggdes en tunnelbanestation i Kymlinge. Tanken var att en departementsstad skulle växa upp där. Istället blev det inte mer än en öde station i ett grönområde.

– Det är ett stort slöseri med mark, dessutom mark som ligger precis vid en oanvänd tunnelbanestation. Att inte göra något med Kymlinge är ett rent resursslöseri. Därför ser jag gärna en lösning där Stockholm kan ta över den marken och börja bygga, säger finansborgarråd Karin Wanngård.

Sundbybergs-politikerna har under lång tid hållit fast vid att Kymlinge ska förbli obebyggt. Vasakronan, som äger marken, och grannkommunerna Stockholm och Sollentuna har dock öppnat för tunnelbanestationen när kommunernas gränser.

Moderaten Mikael T Eriksson tog över som ordförande i Sundbybergs kommunstyrelse i slutet av förra året, efter att den Jonas Nygren-ledda majoriteten spruckit.

Under måndagen ska han ännu inte tagit emot något förslag från Wanngård. På sin blogg skriver han att istället får gissa vad hon skriver.

”Kanske skriver Wanngård om att hon bygger alldeles för få bostäder i sin egen stad? Faktum är ju att om Stockholms stad skulle bygga lika mycket som Sundbyberg, per capita, så skulle Wanngård behöva färdigställa 26 000 bostäder nästa år”

– Jag är medveten om att Kymlinge är en svår fråga i Sundbyberg. Men det kanske är så att politikerna där skulle vilja slippa att ha den som huvudfråga i varenda valrörelse, säger Karin Wanngård till Dagens Nyheter.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev