Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Viktiga punkter i de nya skärpta reglerna för andrahandskontrakt

Publicerad: 13 januari 2020, 04:00

Magnus Steninger, advokat på Setterwalls Advokatbyrå och expert på på fastighetstransaktioner, fastighetsprojekt, joint ventures och allmän fastighetsrätt.

Foto: Merc

I höstas skärptes hyreslagens regler i ett försök att komma till bukt med problemet kring felaktig andrahandsuthyrning och svartkontrakt. Några lagändringar är värda att lyfta fram, skriver advokaten Magnus Steninger.


Ämnen i artikeln:

Merc

I höstas skärptes hyreslagens regler i ett försök att komma till bukt med problemet kring felaktig andrahandsuthyrning och svartkontrakt. Några lagändringar är värda att lyfta fram, skriver advokaten Magnus Steninger.

Den svenska bostadsmarknaden är som bekant i obalans vad gäller nyproduktion av hyresrätter respektive bostadsrätter. Svårigheten med att erhålla förstahandskontrakt driver alltfler bostadssökande till den svarta marknaden som har ökat lavinartat under de senaste åren.

Läs även: Bli ett proffs på att nätverka – lär av Omid Noghabais bästa tips

Den 1 oktober 2019 skärptes hyreslagens regler i ett försök att komma till bukt med problemet kring bland annat köp av bostadshyreskontrakt.

Nedanstående lagändringar är värda att lyfta fram:

- Den som säljer eller försöker att sälja ett hyreskontrakt, eller den som förvärvar ett hyreskontrakt, riskerar att sägas upp med omedelbar verkan.
- Straffet för att sälja eller förmedla hyreskontrakt mot otillåten ersättning skärps och kan vid grova brott (exempelvis om beloppen uppgår till betydande värden eller om det har utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits yrkesmässigt eller i större omfattning) leda till fängelse i upp till fyra år.
- Även att köpa ett hyreskontrakt utgör ett lagbrott.
- Överlåtelse av hyreskontrakt (utan hyresvärdens godkännande) riskerar att leda till uppsägning med omedelbar verkan om ingen giltig ursäkt existerar. En giltig ursäkt kan vara att hyresvärden tillhandahållit bristfällig information om hyresrättens överlåtbarhet. Den tidigare rätten för hyresgästen att vidta rättelse och därmed läka bristen har numera utgått.
- En andrahandsuthyrning får inte ske till en högre hyra än vad förstahandshyresgästen betalar. Påslag får dock ske om högst 15 procent som tillägg för möbler och annan utrustning. Ersättning för faktisk kostnad för andra nyttigheter såsom bredband, el etc. får också utgå. Överhyra kan resultera i att förstahandshyreskontraktet är förverkat.

Läs även: Varför ta anställning när du kan vara giggare?

Eftersom skenbyten är vanligt förekommande har även dessa regler skärpts. Hyresnämnden ska för det första neka begäran om byte om det finns anledning att anta att en otillåten ersättning har erlagts. Vidare ska Hyresnämnden som huvudregel inte bevilja byten om inte såväl överlåtare som förvärvare har bott minst ett år i respektive lägenhet innan bytet sker.

När förhoppningar om bättring

Konsekvensen för den som förvärvat ett hyreskontrakt i strid med hyreslagens förbud kan bli att hyreskontraktet sägs upp med omedelbar verkan. Att avtalsvillkor om att ersättning ska utgå är ogiltiga, och att den som mottagit ersättningen därför är återbetalningsskyldig, torde vara en mindre tröst när hyresgästen står utan bostad och med en troligen svårindriven fordran på förmedlaren/överlåtaren. Sammanfattningsvis har hyresvärdar sedan den 1 oktober 2019 kraftigare verktyg för att med kortare varsel säga upp förstahandshyresgäster som handlar/förmedlar hyreskontrakt. Förhoppningsvis har de skärpta reglerna en avskräckande effekt för såväl överlåtaren/förmedlaren som den som avser att förvärva hyreskontrakt.

Magnus Steninger

Mer om Magnus

- Advokat på Setterwalls advokatbyrå.
- Medlem i Merc Talangnätverk sedan 2015, fastighetsbranschens främsta talangnätverk där unga talanger erbjuds en plattform för att träffas, utbyta erfarenheter och skapa långsiktiga samarbeten.
- Magnus Steninger fokuserar främst på fastighetstransaktioner, fastighetsprojekt, joint ventures och allmän fastighetsrätt.

Ämnen i artikeln:

Merc

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.