Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

“Vi såg det som en trygg och klok placering”

Publicerad: 6 maj 2015, 16:15

Norra infarten mot Halmstad har länge behövt en upprustning. Den som kör norrifrån in mot staden möts av en rivningstomt som en gång varit Slottsmöllans tegelbruk. Nu investerar Gekås i Ullared i bostäder med sammanlagt 330 lägenheter i det nya området.


Ämnen i artikeln:

HalmstadGekåsJärngrinden Projektutveckling

Företaget Gekås i Ullared ger sig för första gången in på bostadsmarknaden och investerar nu i tre bostadshus som ska bli mellan 14 och 16 våningar höga och innehålla sammanlagt 330 lägenheter i Halmstad. Kostnaden beräknas bli cirka 600 miljoner kronor.

Vd för Gekåskoncernen Jan Wallberg berättar att man under en tid hade diskuterat hur man skulle kunna förvalta ett visst kapital och man letade efter en bra investering, men hade vissa krav. Lusten att spekulera på börsen var inte stor men bostäder verkade däremot intressant, gärna hyresrätter. Man ville också gynna Halland. Då låg Falkenberg närmast tillhands, men där fanns inga planerade projekt just då. Plötsligt dök chansen upp genom Järngrinden AB som man redan kände genom nätverkande.
– Järngrinden AB, som är fastighetsutvecklare, kom till oss med förslaget när de fick reda på att vi ville investera i bostäder.

När de presenterade sina tankar kring området vid norra infarten till Halmstad blev man i styrelsen mycket intresserade och övertygade och vågade investera utanför Ullared.
– Vår kärnverksamhet är alltid Gekåsbyn där vi utökat varuhusområdet med restaurang, campingplats, stugby och hotell, men vi såg det som en trygg och klok placering. Det är ett bra projekt som passar oss och läget är mycket bra som en ingång till staden.

Nästa steg i projektet är att ta del av mer detaljerade kommande förslag från Järngrinden och de arkitekter man kommer att anlita. Självklart kommer man att vara med och ha synpunkter på utformning av de nya fastigheterna.
– För oss är det viktigt att vara med och besluta om exempelvis storlekarna på lägenheterna. Det är också viktigt att kostnaden för bygget hålls på en enkel och rimlig nivå så att hyrorna blir överkomliga för de allra flesta. När husen är byggda och hyresgästerna flyttar in tar vi gradvis över som ägare och vill kunna känna oss stolta över det. Då har vi också varit med och fyllt ett stort behov av bostäder.

Henrik Oretorp, ordförande i samhällsbyggnadsutskottet i Halmstad kommun, ser flera fördelar med bygget.
– Vår kommun växer och behovet är stort av bostäder i framtiden. Fram till år 2030 behöver vi producera cirka 500 nya bostäder per år. Förra året producerades så många som 550 stycken. I dag är efterfrågan jättestor. Det finns också en trend som pekar mot att man vill bo i mindre lägenheter, inte lägga alla sina pengar på boende.

Carina Wahlstedt Janson

Läs mer om Gekås och deras planer i kommande nummer av Fastighetsnytt.

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.