Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Vd:n om boksläppet och trångboddheten: ”Det gäller att bygga kvadratsmart”

Publicerad: 17 juni 2022, 12:44

Erik Windt-Wallenberg, vd för Egnahemsbolaget.

Foto: Anna von Brömssen, Egnahemsbolaget

Fastighetsnytt ställer fem frågor till Egnahemsbolagets vd om bokreleasen ”10 000 egnahem – berättelsen om Egnahemsbolaget 1933–2022”. Han slår bland annat hål på myter och avslöjar bolagets största flopp.


Ämnen i artikeln:

Fem frågorEgnahemsbolagetGöteborgSvepet

Varför ger ni ut boken just nu?
– Det gick upp för oss för ett par år sedan att vi närmade oss 10 000 byggda bostäder. Våra vägar korsades med Magnus Brink som jobbar på Fastighetskontoret och skriver företagshistoria på sin fritid. Idén om att kartlägga och beskriva allt vi gjort föddes då, och resultatet blev boken 10 000 egna hem, säger Erik Windt-Wallenberg, vd för Egnahemsbolaget.

Vad är syftet med boken?
– Här beskrivs hur egnahemsrörelsen föddes och kom till Göteborg. Vårt uppdrag är att bygga bostäder i Göteborg som så många som möjligt har råd att köpa med fokus på miljonprogramsområdena. Det är samma uppdrag vi haft sen starten 1933, så det är vårt DNA. Samtidigt är det många som inte känner till vår historia och varför Göteborgs stad har ett bolag för detta. Det tyckte vi var viktigt att berätta för fler. Det är många som reagerat positivt på boken, den har köpts in av såväl bokhandeln som bland annat Chalmers och inom staden – det är kul! 

Vilken utveckling är ni minst och mest stolta över sedan starten?
– Minst stolt över, hmm. Kanske att bolaget ett tag tappade fokus och byggde lite väl flådiga bostäder när vi byggde i de dyrare områdena i staden. Nu är vi stolta över att vi verkligen gör allt vi kan för att bygga så kostnadseffektivt som möjligt, oavsett var vi bygger. Det är svårt med tanke på tomtpriser, skenande byggpriser, byggkrav, LOU och annat, men vi gör allt vi kan.

Läs även: Extrem trångboddhet ökar – oenigheten stor

Trångboddheten på 1800-talet som nämns i boken är en högaktuell fråga, vad är lösningen i dag?
– För oss som säljer bostadsrätter och småhus med fokus på en målgrupp som ofta har stora familjer, men samtidigt små marginaler gäller det att bygga kvadratsmart. En annan viktig aspekt är att göra det möjligt för fler unga vuxna att kunna flytta hemifrån och köpa sig något eget, vilket var svårt redan innan ränteuppgångarna. Vi hoppas att idén om statliga startlån blir verklighet.

Vad krävs för att skapa blandstad i miljonprogrammet; är rivning ett passande alternativ?
– Rivning behövs inte, de här områdena är ofta glest bebygga och en förtätning med bostadsrätter och småhus gör områdena tryggare och mer attraktiva. Styrkan är att folk som vuxit upp här gillar sina områden och ofta vill köpa här när de får råd. Är det 90 procent hyresrätter så finns inget att köpa, man flyttar och det bidrar till en utarmning. Det finns en myt om att folk flyttar så fort de får resurser, men det stämmer inte för oss. Våra bostäder köps till största del av folk som bott länge i hyresrätt i området. Dessutom visar statistiken att folk flyttar lika långt – eller snarare kort, närmare bestämt 6 kilometer – oavsett om det är i stadens utsatta eller välbärgade områden. Vi är vanemänniskor, vi gillar att bo där vi kan gator och stigar, känner till skolor och affärer och har vänner och familj.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.