Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Var tionde band bolånet i minst fyra år

Publicerad: 4 september 2012, 04:47

Enligt SBAB fortsätter längre bindningstider på bolånet att vara populära. Var tionde ny bolåntagare valde en bindningstid på minst fyra år i augusti.


Andelen nya bolåntagare som valde en bindningstid på fem år i augusti var fem procent, vilket är samma andel som i juli och den högsta nivån på två år. Även andelen nya lån med en bindningstid på fyra år ökade en procentenhet till fyra procent. En dryg procent av låntagarna valde bindningstider på hela 7-10 år.
– Att binda räntan och försäkra sig om sin boendekostnad under flera år framöver kostar idag i stort sett inget extra. Så länge det förhåller sig så tror jag att trenden att binda bolånet kommer att hålla i sig, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

Den kortaste bindningstiden på tre månader fortsatte minska i popularitet och valdes av knappt 57 procent av de nya låntagarna.
– Att bindningstiderna blir längre är positivt. Räntorna är fortfarande historiskt låga och den dag de börjar stiga kan det gå fort, även om det inte ser ut som vi är där riktigt än, säger Maria Malmqvist.

Den genomsnittliga bindningstiden för ett nytt bolån i augusti steg till 16 månader. Det är högre än genomsnittet under 2000-talet som ligger på 14 månader. Svängningarna har varit stora. Som längst var genomsnittet 25 månader, och som kortast strax över fem månader.
– Varje procent boräntan stiger innebär en ökad kostnad på en knapp tusenlapp i månaden efter skatt för ett genomsnittligt bolån på 1,5 miljoner. I storstäderna är lånen ofta dessutom betydligt större, och då är det viktigt att räkna på vad kostnaden blir om räntan stiger ett par procent, säger Maria Malmqvist.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.