Bostäder
Valeskog: Det är ingen brist på utmaningar
Publicerad: 1 december 2017, 13:42
Jan Valeskog (S). Foto: Magnus Selander/Socialdemokraterna Stockholm.
Fastighetsnytt har pratat med Jan Valeskog (S) som i förra veckan tog över som stadsbyggnadsborgarråd efter att Roger Mogert fick sparken som följd av #metoo-kampanjen.
Ämnen i artikeln:
Jan ValeskogÄven om Jan Valeskog, tidigare ordförande för exploateringsnämnden, må byta stolar, så har han bred erfarenhet av att jobba med stadsbyggnadsfrågor, och säger sig ha löst viktiga politiska knäckfrågor tillsammans med Roger Mogert genom åren.
– Vi har arbetat effektivt med att ta fram nya projekt och byggtakten ligger nu på rekordnivåer i modern tid. Det kommer inte att ske någon större skillnad där nu när jag har tagit över, utan arbetet fortsätter.
Har ni haft en överlämningsperiod med Mogert?
– Jag har haft fullt ansvar sedan i måndags och det är egentligen ingen skillnad med hur jag har jobbat tidigare, mer än att jag jobbar för en annan nämnd och med lite andra typer av ärenden.
Jan Valeskog har lämnat över sina tidigare uppgifter till Stefan Hansson, Stockholms Hamnar, som från 7 december blir ny ordförande i exploaterings- och fastighetsnämnden.
– Jag har fortfarande ansvaret för den kommande nämnden i december. Jag kan inte lämna allt på en gång, utan måste avsluta pågående ärenden tills beslut fattas i nästa fullmäktige.
Allt har ju gått väldigt snabbt, hur känns det för dig?
– Det är fantastiskt roliga frågor att jobba med, inte minst för att det har gått så bra med tanke på antalet projekt.
Samtidigt erkänner han att det finns stora utmaningar framför, som överhettning på bostadsmarknaden och regional kompetensbrist inom byggbranschen.
– Det saknas omkring 41 000 personer inom byggbranschen i hela Stockholmsregionen och det är naturligtvis kostnadsdrivande och något oerhört negativt när vi vill bygga bostäder till rimliga priser.
En möjlig avmattning på bostadsmarknaden behöver därmed inte vara något dåligt, eftersom det skulle hjälpa till att minska på trycket, enligt Valeskog.
Ingen brist på utmaningar
Det pågår en hel del projekt och finns mycket att göra. Stadsbyggnadsnämnden har omkring 70 ärenden på gång och exploateringsnämnden har behandlat cirka 8 500 markanvisningar i år, enligt Valeskog. Men det finns en konkret fråga som han personligen tycker har försvunnit lite i debatten.
– Det är att bygga stad. Det vill säga inte bara bostäder utan även skolor, fritidsgårdar och idrottshallar.
Under förra mandatperioden gjordes flera studier om den svenska skolan och Jan Valeskog tycker att det är viktigt att få skolplaneringen att fungera.
– SISAB som bygger svenska skolor har enorma pågående investeringar och det behövs med tanke på befolkningstillväxten.
Han tycker att det är minst lika viktigt att ta itu med frågor som berör arbetsplatser.
– Det finns en regional obalans som är förfärlig i Stockholms län. Hälften av människorna bor i södra Stockholm, men bara en tredjedel av arbetsplatserna finns där. Det är också en viktig fråga.
Stockholms län ökar med nästan en halvmiljon invånare var tionde år, vilket är ett tecken på att det kommer att finnas en enorm efterfrågan på bostäder under flera år, även om det just nu hackar något på marknaden. Det krävs därför även stora infrastruktursatsningar framöver.
– Förutom att bygga bostäder måste vi fortsätta att utöka tågspåren och vägnäten i Stockholmsregionen. Det finns vissa flaskhalsar kvar även om de pågående projekten blir färdiga 2030. Det är ingen brist på utmaningar.
Tror du på en blocköverskridande bostadspolitisk överenskommelse?
– Det enda jag har märkt är att de borgerliga inte vill bygga i Bromma och att de har sagt nej till ett antal projekt där, vilket är trist att konstatera. Men annars har vi ganska stor enighet när det gäller att bygga nytt.
Teresa Ahola