Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

”Väldigt dyrt att ändra reavinstskatten”

Publicerad: 24 maj 2016, 11:18

Magdalena Andersson på Business Arena i Malmö 2014.

Foto: Sigurdur J. Olafsson.

Någon sänkning av reavinstskatt eller avskaffande av ränteavdraget är inte aktuell. Det är inte heller återinförandet av fastighetsskatten. Så löd budskapet när finansminister Magdalena Andersson talade på Hyresgästföreningens bostadskongress på tisdagen.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Att vara mer generös med uppskov av reavinstskatten kan vara tänkbart givet att det går att finansiera men att sänka den eller rentav avskaffa skulle vara alldeles för dyrt, menar hon.

– Det är ingen som driver den frågan, säger hon och hänvisar till de bostadspolitiska samtalen mellan riksdagspartierna.

Det är inte heller aktuellt att avskaffa ränteavdragen, även om dessa är en subvention av belåning och att en obalans uppstått sedan fastighetsskatten som var ränteavdragens motsats avskaffades. Finansministern konstaterar dock att många har tagit ränteavdragen med i kalkylen när de köpt sin bostad och skulle följaktligen drabbas om ränteavdraget avskaffades.

– Det skulle inte vara ansvarsfullt att avskaffa ränteavdraget, påpekar hon.

Och ett återinförande av fastighetsskatten finns det ingen politiskt majoritet för varför det inte kommer att ske.

Magdalena Andersson leder de bostadspolitiska samtalen från regeringens sida och hon är optimistisk om att samtalen kommer att leda till många bra förslag.

– Huruvida det blir en bred politisk överenskommelse är fortfarande oklart men något bra kommer att komma ut av samtalen, säger hon.

Kommunerna spelar en viktig roll

Regeringen arbetar med en hel del förslag om hur man ska kunna öka byggtakten ytterligare och bland de faktorer man tittar på är att få ner produktionskostnaderna, genom att korta ledtiderna och dra nytta av skalfördelar. Dessutom ska staten utreda om man kan vara mer aktiv att slussa ut statlig mark i attraktiva lägen till marknadens förfogande samt att stärka kapitalförsörjningen och öka kraven på kommunerna att få fram mer mark.

Finansministern konstaterar att det i slutändan är politiker som bestämmer hur mycket som byggs och att bostadsbyggandet således i högsta grad är en politisk fråga. Bostadsbyggandet har inte hållit jämna steg med befolkningstillväxten de senaste åren och vi behöver därför öka takten. Boverket uppskattar som bekant behovet till 700 000 lägenheter över de närmaste tio åren men det finns flaskhalsar. Dels i regelverken, dels hos kommunerna.

I Sundbyberg bygger man tre gånger så mycket bostäder per capita som i Danderyd. Båda kommuner är i samma län och båda arbetar utifrån samma nationella regelverk men ändå byggs det mer i Sundbyberg vilket visar att kommunernas agerande spelar roll, påpekar finansministern. Av kongressens moderatorer får hon frågan om det kan bli aktuellt med sanktioner mot kommunerna för att få dem att öka byggtakten.

– De får leva med skammen att det inte byggs men i nuläget är det inte aktuellt med sanktioner och jag vill inte spekulera i hur det blir i framtiden, säger hon.

Även länsstyrelserna har kritiserats för att de inte är konsekventa i sina bedömningar och regeringen har möjligheten att försöka påverka detta, vilket man enligt finansministern planerar att göra. Det vore dock inte bra att ta bort deras makt, menar hon.

Trailer parks en kortsiktig lösning

Kongressens moderatorer ställer Magdalena Andersson frågan hur hon ser på entreprenören Bert Karlssons förslag om så kallade trailer parks i Sverige. Hon utesluter det som en långsiktig lösning av bostadsbristen men på kort sikt är det inte helt lika uteslutet. Någonstans måste folk bo och om valet står mellan tio personer i en 2:a och fyra personer i en trailer så måste vi begrunda det på ett pragmatiskt sätt.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.