tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Vägrar skriva under nya tomträttsavtal - tar rättslig strid

Publicerad: 6 september 2021, 09:39

Lite mer än 70 procent av marken innanför Stockholms stads gränser ägs av kommunen.

Flera bostadsrättsföreningar i storstäderna vägrar skriva på nya tomträttsavtal då man anser att hyrorna blivit alltför höga. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot på måndagen.

Ämnen i artikeln:

tomträttsavgäldGöteborgStockholm

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Frågan om höjda tomträttsavgälder har länge varit omdiskuterad, inte minst inom politiken - något Fastighetsnytt tidigare skrivit om.  

Läs även: Så blev markhyrorna en politisk stridsfråga i Stockholm

På flera håll i landet pågår nu rättsprocesser till följd av att bostadsrättsföreningar vägrar skriva under nya avtal, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Man anser att hyrorna för att stå på marken blivit alltför höga. 

Bakgrunden är att marknadsvärdet på den mark som bostadsrättsföreningarnas hus står på och som hyrs av kommunen, stigit när avtalen ska förnyas. Ofta har taxeringsvärdet mer än fördubblats jämfört med senast avtalet skrevs på. 

Läs även: Experten om hur tomträttsavgälden fungerat över tid

Tomträttsavgälden är samtidigt en viktig inkomstkälla för kommunerna. Exploateringsnämnden i Stockholms ordförande Johan Nilsson säger till Ekot att han vill att fler föreningen ska få möjlighet att köpa marken i stället, men menar samtidigt att de som hyr gjort ett val. 

Läs även: Fastighetsägarna: Ökad tydlighet om tomträtten skulle stärka Stockholms utveckling

– En bostadsrättsförening som har upplåten tomträtt kan ju också följa utvecklingen i i ganska god tid förbereda sig på vad som komma skall. 

Tomträtt i Stockholm

Lite mer än 70 procent av marken innanför Stockholms stads gränser ägs av kommunen själv, och att hyra ut den till ägarna av de runt 5 500 småhus och 3 900 flerbostadshus som står på marken är en bra affär för kommunen. Stockholms stad tjänar cirka en miljard kronor per år på att hyra ut marken genom tomträttsavtal.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev