onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

V: Byggbjässarna håller på mark

Publicerad: 15 maj 2018, 12:45

Foto: Peab

Byggtakten minskar mitt i en bostadskris och många stora byggbolag håller på byggbar mark. Det säger Vänsterpartiet, som lämnat in en utredning på remiss om att införa ett statligt topplån till de byggbolag som vill bygga billiga hyresrätter. En proposition väntas till hösten. Men oppositionen vill se större reformer.


Byggtakten minskar mitt i en bostadskris och många stora byggbolag håller på byggbar mark. Det säger Vänsterpartiet, som lämnat in en utredning på remiss om att införa ett statligt topplån till de byggbolag som vill bygga billiga hyresrätter. En proposition väntas till hösten. Men oppositionen vill se större reformer.

Byggbolagen kommer inte självmant att börja bygga billiga hyresbostäder och därför behöver staten hjälpa till ännu mer, utöver dagens subventioner. Det menar Vänsterpartiets vice partiledare Nooshi Dadgostar.

– Vi vill införa billiga statliga topplån till bolag som vill bygga hyresrätter. Annars går det inte att bygga 80 000 bostäder per år, säger Nooshi Dadgostar till Fastighetsnytt.

Hur stort lån handlar det om?
– Någonstans runt 25 miljarder kronor och staten ska stå för riskpengarna. Det kostar nästan ingenting för staten att låna pengar, inte ens på mycket lång sikt.

Vänsterpartiet har redan lämnat in en utredning på remiss om lånet och väntar sig en proposition till hösten. Lånet anses vara nödvändigt för att upprätthålla en hög byggtakt, inte minst då statistiken generellt sett visar att det tar längre tid att sätta igång själva byggandet än vad själva planprocessen tar.

– Vi ser att stora byggbolag inte bygger omedelbart på sin mark när de får sina detaljplaner. Det är därför viktigt att kommunerna hittar metoder som skapar en bättre ruljans. I dag kan bolagen hålla på mark.

Vilka bolag handlar det om?
– Jag vet inte om jag vill hänga ut några bolag, men titta bara på JM, Skanska, Riksbyggen och Rikshem.

Alla stora byggbolag har i princip ett högt antal byggrätter i sina årsredovisningar som inte startas, enligt Nooshi Dadgostar. Örebro kommun har dock lyckats lösa problemet.

– De har fått bra ruljans eftersom de inte släpper ifrån sig marken förrän bolaget börjat bygga på den. Fler kommuner behöver ställa sådana villkor i sina markanvisningar.

Hon säger att det inte finns någon större anledning för bolagen att trappa upp byggandet annars.

– Aktieägarna i de stora företagen vill inte riskera sina pengar. Självklart väljer man därför som byggbolag att inte bygga så många bostäder att priserna sjunker. Det är ett faktum som nog ingen förnekar.

Men det gör genast Moderaternas bostadspolitiske talesperson, Mats Green.

– Sluta skyll på byggbolagen. Det är riksdagen som tagit fram ramverket som indirekt tvingar fram detta, även om jag har svårt att tro att bolagen har en medveten strategi om att försöka upprätthålla höga priser.

Han anser att bostadsbyggandet bromsas mest av att byggsektorn är så överreglerad.

– Hela systemet och den nationella bostadspolitiken måste ses över om vi vill bygga billiga hyresrätter och förkorta planprocessen. Sluta idyllisera den svenska lagstiftningen, den är inget föredöme.

Martin Ådahl, Centerpartiets chefsekonom, hoppas på ytterligare förändringar.

– Vi tycker att det vore bra att införa begränsad hyra i delar av beståndet i utbyte mot att bolaget bygger fler billiga bostäder i resten av beståndet.

Men byggbolagen säger ju att det är svårt att bygga billigt?
– Ja, så är det, men det finns även bolag som vill sänka sina kostnader. Internationella jämförelser visar att Sverige har 20–40 procent dyrare byggkostnader jämfört med andra länder. Jag vet att byggbolagen också vill slippa alla konstiga normer som förstör möjligheten att bygga billigt.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev