Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Utredare ser över bostadssituationen i storstadsregionerna

Publicerad: 24 februari 2014, 13:12

Regeringen tillsätter utredare för att bland annat analysera bostadssituationen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Man ska även se över den kommunala planläggningen för bostadsbyggande och utbudet av markanvisningar.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Storstadsregionerna

En särskild utredare ges i uppdrag att:

- Se över och analysera bostadssituationen i Stockholm, Göteborg och Malmö och föreslå hur den kan förbättras.
- Lämna förslag på hur samordningen mellan infrastrukturfrågor och bostadsfrågor kan förbättras i storstadsregionerna – med inriktning mot ekonomiska incitament, förhandlingar och olika typer av avtal.
- Föreslå insatser för grupper som kan ha särskilda svårigheter att etablera sig på bostadsmarknaden i storstadsregionerna.
- Föreslå åtgärder för att minska segregationen och för att bidra till en positiv utveckling i bostadsområden med utbrett utanförskap i storstadsregionerna.

Uppdraget ska redovisas i september 2015.

Enklare och snabbare

En särskild utredare ges i uppdrag att:

- Utreda och föreslå åtgärder för att öka den kommunala planläggningen för bostadsbyggande och utbudet av markanvisningar. Utredaren ska också analysera hur kommunerna kan stimuleras att planlägga för fler bostäder och öka antalet markanvisningar till dem som önskar bygga.
- Se över om processen inför en detaljplanläggning kan effektiviseras, samt föreslå åtgärder som syftar till att öka utbudet av mark lämplig för bostadsbyggande. Utredaren ska även utreda om mark som i dag är statligt ägd kan avyttras för bostadsbyggande.

Uppdraget ska redovisas i september 2015.

Redaktionen

Källa: Regeringskansliet

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.