Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Uppskruvad prognos för bostadsbehovet

Publicerad: 10 november 2016, 13:06

Landstinget i Stockholms län skruvar upp prognosen över hur många nya bostäder som behövs fram till 2030 från 16 000 till nästan 21 000 per år.


Ämnen i artikeln:

SLLStockholm

Landstinget i Stockholms län skruvar upp prognosen över hur många nya bostäder som behövs fram till 2030 från 16 000 till nästan 21 000 per år, skriver Dagens Nyheter.

Som de flesta är medvetna om vid det här laget, har bostadsbyggandet länge legat på för låga nivåer jämfört med befolkningsutvecklingen i den svenska huvudstaden. Och trots att byggandet ökat de senaste åren, är siffrorna fortfarande långt efter det prognosticerade behovet.

Förra året blev 14 595 bostäder inflyttningsklara i Stockholm. Siffran nådde därmed nästan målet på 15 875 bostäder per år som landstinget tidigare slagit fast.

I en reviderad prognos skruvar man dock upp behovet till 20 700 bostäder per år.

– Det beror på snabb befolkningsökning och på att bostadsmålen inte uppnåtts under lång tid, säger Gustav Hemming (C), landstingsråd och ordförande i tillväxt- och regionplanenämnden till DN.

Landstinget har fördelat behovet av nya bostäder mellan kommunerna så att de mer centrala kommunerna ska bygga mest. Anledningen till det är att det i de kommunerna finns fler byggplaner som är färdiga eller nästan färdiga. Stockholm, Järfälla, Täby, Danderyd, Sollentuna, Södertälje, Nacka, Sundbyberg och Solna är de kommuner som i första hand ska öka byggtakten enligt den fördelning landstinget gjort.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SLLStockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.