Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Uppsala startar egen bostadsförmedling

Publicerad: 23 maj 2016, 11:00

Från Uppsala. Bild: Järntorget.

Vid månadsskiftet inviger finansminister Magdalena Andersson Uppsalas nya kommunala bostadsförmedling. Den första som startar i Sverige på många decennier, enligt kommunalrådet Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Uppsala.

Ämnen i artikeln:

Erik PellingUppsalahemUppsala

– Det blir en modern bostadsförmedling som bygger på frivillighet och bästa möjliga service till både bostadssökande och hyresvärdar.

Han berättar för Fastighetsnytt att Uppsala kommun startar bostadsförmedlingen av tre skäl. För att underlätta för de som söker en bostad vill man samla så många bostäder och hyresvärdar som möjligt på en och samma plats. Genom att underlätta för befintliga och tillkommande förvaltare och byggare av hyresrätter vill man bidra till att fler hyresrätter byggs och det tredje skälet är att man vill synliggöra och marknadsföra Uppsalaregionens bostadsmarknad.

Erik Pelling. Foto: Uppsala kommun.

Erik Pelling. Foto: Uppsala kommun.

– Tanken är att bostadsförmedlingen ska ha en regional roll. Enköpings kommun har redan beslutat att låta deras bostadsbolag förmedla sina lägenheter via Uppsala bostadsförmedling.

Hos kommunala bostadsbolaget Uppsalahem, den dominerande aktören på Uppsalas bostadsmarknad, finns över 96 000 i bostadskö. Bolaget har i dagsläget, enligt information på dess hemsida, inte en enda ledig bostad men frågan är

– Vi kommer att flytta över dem till bostadsförmedlingen och sedan har de på sig till sista december 2016 att gå in och aktivera sin kötid och betala sin köavgift. Då får man behålla sin kötid, säger Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem till Fastighetsnytt.

Köavgift och förmedlingsavgift
Liksom hos Stockholms bostadsförmedling kommer Uppsala att ta ut en avgift för att stå i kön. Avgiften blir 290 kronor per år och dessutom kommer man att ta ut en förmedlingsavgift som hyresgästen betalar när denne fått en bostad. Förmedlingsavgiften ligger på 1 250 kronor.

– Vi har tyvärr inte möjlighet att finansiera bostadsförmedlingen via skatten. I valet mellan att ha eller inte ha en bostadsförmedling väljer vi att ha en bostadsförmedling och att finansiera den med avgifter, säger Erik Pelling.

Han tillägger att bostadsförmedlingen inte har något vinstsyfte utan agerar utifrån självkostnadsprincipen.

– När så är möjligt hoppas vi kunna sänka och helst avskaffa förmedlingsavgiften. Och den årliga köavgiften ska hållas så låg som möjligt.

Fastighetsnytt ställer honom frågan om han inte är rädd att en köavgift och förmedlingsavgift kommer att utesluta de resurssvagaste i Uppsala från bostadskön.

– De flesta har möjlighet  att betala en köavgift på 290 kronor per år. Vi har dock beslutat att köavgift och förmedlingsavgiften ska inkluderas i socialbidragsnormen. De som är beroende av försörjningsstöd kommer alltså att kunna stå i kön som alla andra, säger Erik Pelling

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev