Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Uppsala säljer fastigheter för 5 miljarder

Publicerad: 3 april 2019, 11:10

Illustration: Petter Furå.

Uppsala kommun planerar att sälja fastigheter ur kommunkoncernens bestånd värderade till 5,3 miljarder kronor. Bland annat vill man sälja Gottsunda centrum.


Ämnen i artikeln:

UppsalaUppsalahemErik Pelling

Uppsala kommun planerar att sälja fastigheter ur kommunkoncernens bestånd värderade till 5,3 miljarder kronor. Syftet är att möta de investeringsbehov som väntar i form av nya bostäder, kontor och service.

– När Uppsala växer ska vi ta ansvar för både ekonomin och den sociala utvecklingen. Nu ser vi en möjlighet att få in fler aktörer med mer erfarenhet, kunskap och resurser för att både drifta och utveckla våra fastigheter. Det kommer behövas när vi utvecklar Gottsunda och hela södra Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

De fastigheter som planeras säljas ägs av kommunen genom Uppsala kommuns Fastighets AB, Uppsala kommuns Industrihus AB och allmännyttiga Uppsalahem.

Bland de fastigheter som föreslås säljas finns Gottsunda centrum i samband med att kommunen ska utveckla hela området.

“Det arbetet kräver en aktör med större erfarenhet, kunskap och resurser för centrumutveckling” skriver kommunen. Försäljningen kommer att ske genom en idékoncepttävling.

Planen är att Gottsunda på sikt ska utvecklas med spårväg, 5 000 nya bostäder och nya kontor.

Andra delar i fastighetsbeståndet kan säljas “till aktörer som har som affärsidé att fortsätta förse det lokala näringslivet med prisvärda och ändamålsändliga lokaler”, enligt kommunen. Även en “mindre del” av Uppsalahems bestånd kan säljas.

– Vi är glada att försäljningarna äntligen initieras. Det finns inget egenvärde i att kommunen ska göra det som privata aktörer kan göra och på detta sätt frigör vi resurser till att stärka Uppsalas ekonomi och möjliggöra framtida investeringar i en kommun där alla ska kunna förverkliga sin livsdröm, säger Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Kommunstyrelsen väntas fatta beslutet på sitt sammanträde den 10 april.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.