Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Uppsala kommun planerar 1500 nya bostäder

Publicerad: 26 september 2012, 13:00

Uppsala kommun planerar för upp till 1500 nya bostäder vid Börjetull i nordvästra delen av Uppsala stad.


Ämnen i artikeln:

Uppsala

Tidigare var det tänkt att här skulle byggas Uppsalas första 25-våningshus, men dessa planer har nu bantats betydligt, skriver Upsala Nya Tidning (UNT). Börjetull-projektet är en del av omvandlingen av södra Librobäck-området från industrikvarter till stadskvarter med handel, arbetsplatser och bostäder.

Skanska, HSB och Uppsalahem vill bygga nya lägenheter mellan Börjegatan och Fyrisån på en yta motsvarande nästan 20 fullstora fotbollsplaner. Det är kommunala dotterbolaget Industrihus som är största markägaren i området och

målet är att bygga en “blandad stadsmiljö”.

– Inget är ännu bestämt, men vi vet att det är väldigt stor efterfrågan på mindre lägenheter för unga. Klart är att, man behöver bygga ganska högt och tätt för att få plats med det antal lägenheter som planeras, säger Lars-Gunnar Sjöö, byggchef vid Uppsalahem, till UNT.

I dagsläget skissas det på hus på normalt 5-7 våningar med ett högre hus mot Fyrisvallsgatan. En detaljplan för området kan bli klar tidigast till sommaren 2014. Den aktuella marken måste dessutom förmodligen giftsaneras efter många årtiondens industriverksamhet.

Petr Lorin

Ämnen i artikeln:

Uppsala

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.