Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Uppsala antar ny översiktsplan

Publicerad: 23 november 2016, 13:44

Uppsala Domkyrka.

Foto: Wikimedia /Cyberjunkie

På tisdagen överlämnades Uppsalas reviderade översiktsplan till kommunstyrelsen, som smart ska ta ställning till den. Bland annat vill man bygga 3 000 bostäder per år och fyra spår till Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Uppsala

Dagens ÖP är från 2010, och arbetet med en reviderad version har gått genom flera dialoger och två remissomgångar. Slutligt beslut om att anta översiktsplanen och den mer detaljerade innerstadsstrategin fattas av kommunfullmäktige den 14 december.

– Det är helt avgörande för människor idag att deras vardag går ihop med familj, arbete och fritid. Allt färre vill lägga tid på långa pendlingstider utan vill ha tid för sin familj och sig själv. Det är något vi måste ta hänsyn till i all planering av kommunens utbyggnad framöver, sa Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott på pressträffen.

Sträcker sig till 2050
Den nya översiktsplanen sträcker sig till 2050 och fokus är att koncentrera bostäder, verksamheter och service i noder och vissa stråk så att många kan ha nära till det man behöver.

Den största arbetsmarknads- och befolkningsökningen tros bli i staden. Inom staden ger en sammankoppling av fyra större stadsnoder och innerstaden med snabba kollektivtrafiklänkar en god kostym att växa i, bland annat genom att två nya tågstationer – Bergsbrunna och Börjetull – på sikt avlastar resecentrum.

– Översiktsplanen och innerstadsstrategin betonar att det ska vara lätt att cykla och åka kollektivt i hela vår kommun. Man ska inte behöva äga en bil för att kunna ta sig till och från sitt arbete eller för att handla eller utöva fritidsintressen, underströk Johan Lundqvist (MP), ordförande för gatu- och samhällsmiljönämnden på pressträffen.

Översiktsplanen anger fem fokusområden för aktiva insatser de närmaste åren:

- 3 000 nya bostäder per år med mångfald i utbudet i täta miljöer med närhet till hållbara transporter.
- Mer plats för ett breddat näringsliv med målet 2 000 fler jobb per år, varav minst hälften inom kunskapsintensiva näringar.
- Fyra spår till Stockholm. Ökad kapacitet på Ostkustbanan med två nya spår, och beredskap för att möta statliga investeringar.
- Hållbara transporter där gång, cykel och kollektivtrafik prioriteras. Tillsammans ska de utgöra minst 75 procent av resandet inom staden år 2050.
- Ta tillvara naturen och lyfta fram och använda ekosystemtjänster för en bättre miljö för att berika människors upplevelser och för att minska klimatpåverkan.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Uppsala

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.