Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Upphäver detaljplan vid Råstasjön

Publicerad: 22 februari 2016, 11:47

På måndagen meddelade mark- och miljödomstolen att man upphäver den detaljplanen för 600 nya bostäder vid Råstasjön i Solna, i anslutning till den nya, gula, tunnelbanestationen i Arenastaden.


Ämnen i artikeln:

Solna

– Det är förvånande att mark- och miljööverdomstolen går emot såväl länsstyrelsens som mark- och miljödomstolens beslut om att fastställa detaljplanen. Till följd av beslutet riskerar Solna och Stockholmsregionen att gå miste om 600 nya bostäder i direkt anslutning till den nya tunnelbanan i Arenastaden. Detta kommer att elda på debatten om hur lagstiftning och myndigheter försvårar möjligheten bygga bostäder i bostadsbristens Sverige och Stockholm, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Det var i juni 2014 som Solnas kommunfullmäktige fattade beslut om detaljplanen. Redan när planerna blev kända i oktober 2012, väckte frågan stort engagemang.

Pehr Granfalk. Foto: Solna stad.

Pehr Granfalk. Foto: Solna stad.

Bland annat har Naturskyddsföreningen i Solna-Sundbyberg tillsammans med Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen i Stockholms län och Hyresgästföreningen kämpat emot bebyggelseplanerna sedan dess. Även invånare engagerat sig, i Nätverket Rädda Råstasjön.

“Nätverket Rädda Råstasjön är mycket lättad över domstolens beslut, då detta innebär att Råstasjöns värdefulla natur- och rekreationsområde kan bevaras i sin helhet. Inventeringar vid sjön visar på en stor biologisk mångfald, och det har bland annat observerats fler än 190 fågelarter och 340 växtarter i området. En stor del av områdets mångfald skulle ha gått förlorad om byggnation hade genomförts.” skriver nätverket på sin Facebook-sida.

Mark- och miljödomstolen brukar i de flesta fall vara sista instans, men domstolen har i det här fallet bestämt att domen får överklagas till Högsta Domstolen.

– Vi ska nu analysera mark- och miljööverdomstolens dom och därefter ta ställning till hur vi går vidare. Min inriktning är att fortsätta att utveckla Arenastaden som nationell tillväxtmotor, samtidigt som vi inrättar ett naturreservat vid Råstasjön. Även med detta beslut kommer vi hitta en bra helhetslösning för båda områdena, avslutar Pehr Granfalk.

Anledningen till att detaljplanen upphävs är att domstolen inte anser att det funnits förutsättningar för att upphäva strandskyddet inom detaljplanen.

Här kan du läsa hela domen.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Solna

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.