Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Upphandling av upp till 3 500 bostäder

Publicerad: 10 oktober 2016, 10:13

Terje Johansson.

Foto: MKB.

MKB, Malmös allmännyttiga bostadsbolag, förbereder nu en upphandling av upp till 3 500 nya bostäder. I ekonomiska termer kan det handla om 2,7-3,7 miljoner kronor. Det säger vd Terje Johansson i samtal med Dagens industri.


Ämnen i artikeln:

MKBFastighetsmarknaden i Sydsverige

MKB, Malmös allmännyttiga bostadsbolag, förbereder nu en upphandling av upp till 3 500 nya bostäder. I ekonomiska termer kan det handla om 2,7-3,7 miljoner kronor. Det säger vd Terje Johansson i samtal med Dagens industri.

Han säger att man för att ta itu med den stora bostadsbristen i staden nu ökar byggtakten till en omfattning som inte har setts sedan miljonprogrammet.

– Från bottennivån på 50 nya lägenheter har vi redan tiofaldigat till 500 nya hyreslägenheter i årstakt och ska öka ytterligare framöver. För att klara det prövar vi ett helt nytt sätt att upphandla, säger Terje Johansson till Di.

Upphandlingen gäller 2 500 nya bostäder med option på ytterligare 1 000 och till Di säger MKB:s vd att för att kunna uppfylla det direktiv man fått om 750 nya bostäder årligen ökar man skalan i upphandlingen.

– Genom riktigt höga volymer hoppas vi kunna säkra att det skapas tillräcklig leveranskapacitet för att vi uthålligt ska bygga i snitt 750 nya hyreslägenheter per år i Malmö.

Vidare avser MKB bygga budgetbostäder, med en produktionskostnad på upp mot 25 procent av vad en nyproducerad bostad vanligtvis kostar. Enligt Terje Johansson försöker man tänka nytt med förhoppningen av att den stora skalan ska kunna trycka ner byggkostnaderna som han beskriver som ett stort bekymmer idag.

Man kommer att teckna kontrakt med fyra till åtta byggbolag, enligt Di.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.