Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Uppdrag att bygga bostäder

Publicerad: 15 januari 2014, 15:18

Stockholms stadshus

När Anette Scheibe Lorentzi rekryteras som ny stadsbyggnadsdirektör i Stockholms stad står det klart att bostadsbyggande blir en av de viktigaste uppgifterna.


Ämnen i artikeln:

Stockholms stadSten NordinRegina Kevius

När Anette Scheibe Lorentzi rekryteras som ny stadsbyggnadsdirektör i Stockholms stad står det klart att bostadsbyggande blir en av de viktigaste uppgifterna. Själv menar hon att förutsättningarna för att lyckas är goda, bland annat på grund av den nya tunnelbaneöverenskommelsen.

Det står klart att bostadsfrågan står högt på den politiska agendan i Stockholm. På tisdagen presenterade finansborgarrådet Sten Nordin (M) och stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) utredningen Bostadspotential i Stockholm som ska visa var Stockholms stad kan bygga 140 000 bostäder fram till 2030. På onsdagen presenterades den nya stadsbyggnadsdirektören Anette Scheibe Lorentzi , som ska skapa förutsättningar för att målet uppfylls. Själv menar hon att den så kallade Stockholmsförhandlingen, som utgör en överenskommelse om en utbyggnad av Stockholms tunnelbana och ett ökat bostadsbyggande, ger bra förutsättningar tillsammans med den befintliga strategin för hur staden ska byggas.

– Vidare finns det en bra bostadsbyggnadstakt upparbetad, både när det gäller markanvisningar och antagna detaljplaner. Det finns dessutom goda möjligheter till intern samordning i staden, och till samordning med rådande investeringsstrategi. När alla arbetar med samma projekt blir allting tydligare, säger Anette Scheibe Lorentzi till Fastighetsnytt.

Sten Nordin, Anette Scheibe Lorentzi och Regina Kevius. Foto: Johan Zetterstedt, Fastighetsnytt

Erfarenheter av bostadsbyggnadsprojekt
Anette Scheibe Lorentzi kommer närmast från en tjänst som länsöverdirektör i Stockholms län. I början av 2000-talet var hon engagerad i det så kallade 20K-projektet som hade som mål att skapa 20 000 nya bostäder i Stockholm mellan 2003 och 2006. Hon menar att det finns goda erfarenheter att ta med sig in i den nya rollen från det projektet.

– Det jag vill ta med mig därifrån är dels samordningen både internt och gentemot branschen, dels att man måste jobba på flera plan samtidigt, det vill säga både med övergripande planering och enskilda projekt, säger Anette Scheibe Lorentzi.

Den nya stadsbyggnadsdirektören tillträder sin tjänst den 1 april 2014. Anette Scheibe Lorentzi har tidigare även arbetat som verkställande direktör för Stiftelsen Electrum och Kista Science City AB samt i olika roller inom Stockholms stad, exempelvis inom stadsledningskontoret, trafikkontoret och gatu-och fastighetskontoret.

– Det är med glädje jag hälsar Anette välkommen som ny stadsbyggnadsdirektör. Anette har bred erfarenhet från områden som har stor betydelse för huvudstadsregionens utveckling. Som ny stadsbyggnadsdirektör kommer hon att spela en viktig roll i att leda och utveckla arbetet i stadens stadsbyggande, säger Stockholms finansborgarråd Sten Nordin.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.