Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Unga löper störst risk

Publicerad: 15 Augusti 2012, 10:46

Mest skuldsatta är personer mellan 18 och 35.

Sedan 2006 har den totala bolåneskulden fördubblats, och framför allt är det unga som är mest skuldsatta. Statistik som UC har tagit fram visar att deras skulder är nästan tre gånger så stora som årsinkomsterna.


– Skulle det inträffa något oväntat, som till exempel arbetslöshet, sjukdom eller en kraftig höjning av räntan, leder det till en mycket tuff ekonomisk situation för den som drabbas. Många har inte tillräckliga marginaler och det skapar en enorm utsatthet, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC, i ett pressmeddelande.

Bolåneskulden har, enligt UC, ökat med 72 procent sedan 2006. Skuldsättningen har ökat med totalt 26 procent under samma period. Mest skuldsatta är personer mellan 18 och 35. Deras totala summa av skulder är i genomsnitt 2,7 gånger högre än årsinkomsten.

– På toppen av berget finner vi unga människor som bor i Stockholm och har lånat pengar till en bostadsrätt. De lånar nästan fyra gånger så mycket pengar som de tjänar. Uppdrivna bostadspriser och ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter är sannolikt orsaken, säger Roland Sigbladh.

I genomsnitt är svenskens bolån dubbelt så högt som årsinkomsten. Andelen personer med bostadslån ökar mest i Skåne, och Stockholm kommer på femte plats.

– Om marknaden viker ner och bostaden därmed förlorar i värde får det stora konsekvenser för den som är högt belånad, liksom även mindre räntehöjningar kan få. Skuldsättningen ökar snabbast i Jämtland, Kalmar och Gotland. De höga fastighetspriserna i Åreregionen är en avgörande faktor för den höga belåningen i Jämtland, säger Roland Sigbladh.

Många amorterar inte på sina lån
Över hälften av de som lånar pengar till en bostadsrätt amorterar inte, endast 47 procent betalar av på lånen. När det gäller fastigheter är det 62 procent som amorterar på lånen.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande UC

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.