Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Umeå och Höganäs toppar HSBs Bostadsindex

Publicerad: 11 september 2014, 05:05

I HSBs Bostadsindex hamnar Umeå och Höganäs toppen. Kommunerna har brist på bostadsmarknaden i dagsläget, men har bland annat ett relativt högt planerat byggande och uppdaterade riktlinjer för bostadsförsörjningen.


Ämnen i artikeln:

Anders LagoHSBUmeå

HSBs Bostadsindex omfattar i år 70 tillväxtkommuner i landet och bedömer kommunerna efter hur de arbetar för att motverka bostadsbristen.

Det råder brist på bostäder i 155 av landets 290 kommuner. Och i 139 av dessa ökar dessutom behovet av bostäder genom inflyttning till kommunen. Även i kommuner där det totalt sett råder balans på bostadsmarknaden, är det ofta brist på bostäder i stadskärnorna eller på bostäder som är lämpliga för unga.

– Det är anmärkningsvärt att storstadskommunerna fortfarande inte kommer bättre till i vår ranking. Det leder till att ännu fler unga vuxna tvingas bo kvar hemma hos sina föräldrar mot sin vilja. Och drömmen om jobbet och studierna i storstan går i kras när bristen på bostäder blir allt värre, kommenterar Anders Lago, ordförande HSB Riksförbund

I HSBs bostadsindex fördelas poäng baserat på planerat byggande, påbörjande av tidigare byggplaner, bostadssituationen för unga och riktlinjer för bostadsförsörjning. Sedan förra året baseras indexet på situationen under den senaste femårsperioden.

Umeå får i år högst poäng med 12 poäng av 16 möjliga, följt av Höganäs med 11,8 poäng.

Om HSBs Bostadsindex
HSBs bostadsindex väger samman fyra parametrar av relevans för bostadsmarknaden. Underlaget baseras på Boverkets fem senaste bostadsmarknadsenkäter (2010-2014) som besvarats av i stort sett samtliga kommuner i landet.

HSBs bostadsindex omfattar de 70 kommuner med fler än 20 000 invånare som dels uppgett att de i dagsläget har brist på bostadsmarknaden, dels har ett flyttnetto som överstiger 3,0 personer per 1000 invånare. Mindre kommuner och kommuner med bostadsöverskott eller med ett lägre flyttnetto omfattas inte.

Rapporten hittar du här.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande HSB

Ämnen i artikeln:

Anders LagoHSBUmeå

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.