Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Tyskt bostadskoncept till Sverige?

Publicerad: 12 september 2011, 22:00

Baugemeinschaft, eller byggemenskaper, är ett tyskt bostadsutvecklingskoncept där de boende får möjlighet att påverka utformningen av byggnaden redan i produktionsfasen. Anders Svensson, tidigare vd för White Arkitekter, tror att byggemenskaper kan vara ett intressant alternativ i Sverige för exempelvis seniorboende eller för att främja bostadskarriär i förorterna.
Tyskt bostadskoncept intressant för Sverige
Baugemeinschaft, eller byggemenskaper, är ett tyskt bostadsutvecklingskoncept där de boende får möjlighet att påverka utformningen av byggnaden redan i produktionsfasen. Anders Svensson, tidigare vd för White Arkitekter, tror att byggemenskaper kan vara ett intressant alternativ i Sverige för exempelvis seniorboende eller för att främja bostadskarriär i förorterna…


Ämnen i artikeln:

Byggemenskap

Tyskt bostadskoncept intressant för Sverige

Baugemeinschaft, eller byggemenskaper, är ett tyskt bostadsutvecklingskoncept där de boende får möjlighet att påverka utformningen av byggnaden redan i produktionsfasen. Anders Svensson, tidigare vd för White Arkitekter, tror att byggemenskaper kan vara ett intressant alternativ i Sverige för exempelvis seniorboende eller för att främja bostadskarriär i förorterna.

Byggemenskaper, har blivit ett relativ vanligt inslag på den tyska bostadsmarknaden. Konceptet kan härledas till när medborgare började inkvartera sig i de gamla militärbarackerna i Vauban, Freiburg efter att de franska styrkorna lämnat 1991. Med stadens tillstånd fick man rusta upp området. Företeelsen har vuxit till ett legitimt bostadsutvecklingskoncept och sedan 1998 finns det framtagna standarder för byggemenskaper.
Tanken med byggemenskaper är att en grupp människor kan samlas och forma sitt eget boende. Det kan vara en grupp seniorer, kompisar eller bara människor med gemensamma åsikter kring exempelvis miljöaspekter. Via marknadsplatser på nätet kan man hitta likasinnade.  Tillsammans med professionella byggherrar och arkitekter utformas sedan ett planförslag. Anders Svensson, som efter 22 år på White Arkitekter startat egen verksamhet, har fokus på hållbar stadsutveckling och tror att byggemenskaper kan vara ett intressant inslag för den svenska bostadsmarknaden.

– Det som skulle vara intressant är att prova byggemenskaper som en del av förnyelsen av förortsområden. Ett sätt att erbjuda kvalitéer till de som vill göra en bostadskarriär utan att behöva flytta därifrån. Sedan är det också en väldigt passande form för seniorboende. Ur samhällets synvinkel är det positivt med en större mångfald när det gäller utbud av bostadstyper. Byggemenskaper är ett verktyg för att skapa en attraktiv och välfungerande stad, säger Anders Svensson.

Kommunen har också en viktig roll för att underlätta processen. I exempelvis staden Tübingen i Tyskland finns en uttalad vilja att inslaget av byggemenskaper ska finnas. Staden köper mark som enkom är till för detta ändamål och väljer ut vilka projekt som får genomföras utifrån de förslag som inkommit från olika byggemenskaper. Men man är också tydliga med att byggemenskaper är ett instrument för staden att bygga varierande, det är inte ett mål i sig självt. Flera hundra byggemenskaper har genomförts redan i Tyskland. I Tübingen har 160 projekt redan färdigställts och i Freiburg mer än 200.  Anders Svensson ser stora fördelar både vad gäller gemenskap och arkitektur.

– Man kan påverka utformningen av sitt eget boende och samtidigt skapa en bra kontakt med sina grannar i ett tidigt skede. Det finns också goda underlag för variation när det gäller arkitekturen när man jobbar direkt med de som ska bo där. Då kan man ta ut svängarna på ett helt annat sätt och möta mer personliga behov än när man bygger på spekulation för en stor målgrupp, säger Anders Svensson.

Mattias Fröjd

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Källor: Anders Svensson. Seminarium om byggemenskaper anordnat av Tysk-Svenska handelskammaren i samarbete med Delegationen för hållbara städer.

Missa inte reportaget om stadsdelen Vauban i Freiburg som finns att läsa i Fastighetsnytt nummer 4, 2011.

Ämnen i artikeln:

Byggemenskap

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.