torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Tyska bostadsjätten siktar på nytt förvärv - blir störst i Europa

Publicerad: 27 maj 2021, 11:39

Vonovias vd Rolf Buch föreslås fortsatt vara vd för koncernen. Foto: Marcel Kusch

Bostadsbolaget Vonovia, som bland annat äger svenska Hembla och Victoria Park, lägger bud på konkurrenten Deutsche Wohnen på över 18 miljarder euro.

Ämnen i artikeln:

TysklandVonovia

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Affären skulle värdera Deutsche Wohnen till strax över 53 euro per aktie, att jämföra med dagens kurs på cirka 45 euro. Budet värderar Deutsche Wohnen till 18 miljarder euro, cirka 182 miljarder svenska kronor. 

Enligt ett pressmeddelande från Vonovia har styrelserna i båda bolaget kommer överens om övergripande villkor i ett sammangående, och Deutsche Wohnen ”välkommnar och stödjer” uppköpserbjudandet. 

Läs även: Vonovia tar klivet in i framtiden med ny finansieringsform

Enligt pressmeddelandet liknar de båda bostadsportföljerna varandra, både strategiskt och geografiskt. Med det som bakgrund ser man kostnadsbesparingar kopplat till förvaltningen på cirka 105 miljoner euro varje år.  

– Bostadsmarknaden står inför stora utmaningar, särskilt i den tyska huvudstaden. Det är brist på prisvärda och seniorvänliga lägenheter, många byggnader behöver renoveras för att förbättra energieffektiviteten och det finns helt klart ett behov av att bygga mer affordable bostäder. Sammangåendet med Deutsche Wohnen ger oss möjlighet att effektivt hantera dessa utmaningar, säger Rolf Buch, vd för Vonovia i en kommentar. 

Läs även: Efter Victoria Park - nu köper Vonovia Hembla

– Vonovia och Deutsche Wohnen har kommit allt närmare varandra i marknaden de senaste åren, och de båda bolagen står inför liknande utmaningar. Nu är rätt tid att slå samman styrkorna och förmågorna hos de två bolagen. Tillsammans kommer vi att vidga vyerna för våra anställda, våra hyresgäster och våra ägare, säger Michael Sahn, vd för Deutsche Wohnen. 

Om sammangåendet slutförs kommer den totala portföljen att uppgå till över 500 000 lägenheter. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev