lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Tydliga trenden: Förväntningarna på bomarknaden fortsätter sjunka

Publicerad: 7 juni 2022, 07:54

Foto: Andrii Yalanskyi, a40757

Boprisförväntningarna bland besökarna på bostadssajten Hemnet fortsätter sjunka tydligt även i juni. Det visar Hemnets köparbarometer, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Ämnen i artikeln:

Svepethemnet

ND


– Vi har en fortsatt tydlig nedgång i prisförväntningarna i juni och nu tror varannan bostadsköpare att bostadspriserna ska sjunka framöver. Det stärker bilden av att vi är inne i en köparens marknad med ett rekordhögt utbud och en ökad försiktighet från köparsidan, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Direkt.

Boprisförväntningarna föll i maj i spåren av Riksbankens räntehöjning i slutet av april och fortsätter nu alltså ned även i juni. Bland besökarna på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar nu 20 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna, jämfört med 26 procent förra månaden. Samtidigt tror 51 procent på sjunkande priser, jämfört med 36 procent föregående månad.

Läs mer: Aktieproffset om fastighetsjätten: ”Mycket billigare att köpa aktierna än att köpa fastigheterna” 

Nettotalet, skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande priser, sjunker därmed till -31 procent i juni jämfört med -10 procent i maj. Prisförväntningarna har endast varit lägre under den mest akuta coronakrisen våren 2020.

”Prisförväntningarna minskar sannolikt för att man nu börjar få svart på vitt att Riksbankens räntehöjning påverkat bostadsmarknaden. Det går trögare och priserna är på sina håll också ned en bit från de absoluta toppnivåerna i våras. Dessutom talar nu många om en dubbelhöjning från Riksbanken nästa möte, vilket sannolikt stärker bilden av att vi är i början på en period av snabbt stigande räntor”, säger Erik Holmberg.

Bild: Köparbarometer Hemnet

Bild: Köparbarometer nettotal

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev