Bostäder
Tufft med bostäder för Göteborgs studenter
Publicerad: 9 april 2015, 12:20
Från Göteborg. Foto: Sverrir Thór
Bostadsbristen för landets studenter är stor på många platser. I Göteborg pluggar 60 000 personer och där finns 9700 studentbostäder.
Bostadsbristen för landets studenter är stor på många platser. I Göteborg pluggar 60 000 personer och där finns 9700 studentbostäder. Det innebär att fem av sex studenter måste hitta boende på annat sätt. SGS Studentbostäder, Chalmers studentbostäder och flera andra aktörer jobbar mot 4000 nya studentbostäder 2021. Men utdragna detaljplaneprocesser, överklaganden och svårigheten att bygga billigt gör det segt.
– SGS och Chalmers studentbostäder bygger en del nytt, men inga storskaliga projekt har färdigställts den senaste tiden. Studentpopulationens storlek består, men vi förväntar oss att den på sikt kommer att växa, och därmed även kötiderna, säger Josefin Söderpalm, ordförande på Göteborgs Förenade Studentkårer.
I Sveriges Förenade Studentkårers bostadsrapport från 2014 framgår att den genomsnittliga kötiden hos SGS och Chalmers studentbostäder, Göteborgs stora förmedlare av studentbostäder, är minst ett år.
– Ett år är det kortaste du kan behöva vänta för rum i korridor. För lägenheter är kötiden minst tre år, säger Josefin Söderpalm.
4000 nya bostäder till 2021
I Göteborg hoppas man dock att läget kommer att förändras. Bland annat finns projektet Gbg4000+. I samma modell som Sthlm6000+ satsar bland annat Göteborgs förenade studentkårer, SGS och Chalmers på 4000 nya studentbostäder till 2021.
– Både från byggbranschen och politikersidan har vi fått intresse för projektet, så vi är optimistiska. Målet om ett tillskott på 4000 bostäder ligger ju dock flera år in i framtiden, säger Josefin Söderpalm.
Ett av de stora problemen i Göteborg, enligt Josefin Söderpalm, är de långa och kostsamma planprocesserna.
– Antingen fäller de i slutändan byggandet, eller driver upp kostnaderna så högt att studentbostadsstiftelserna inte längre får ihop ekonomin i projektet utan att behöva ta ut orimliga hyror. Vi hoppas kunna komma åt det här problemet med större samverkan mellan aktörer och boende, men vill också se att kommunen gör ansträngningar för att stödja studentbostadsaktörerna i deras verksamhet.
Magnus Paulsson, VD på SGS Studentbostäder, instämmer.
– Detaljplanerna tar väldigt mycket tid, det är väldigt mycket överklaganden hit och dit. Men vi måste bygga nytt och bygga mer. Det gör vi också, och vi har flera detaljplaneprocesser som blir klara nu i maj/juni, säger Magnus Paulsson.
Studenternas ekonomi ställer till det
Man måste också hitta ett sätt att bygga någorlunda billigt för studenterna, med tanke på deras ringa inkomst.
– Vi måste ju också tänka på ekonomin i projekten, studenterna har haft runt 9 000 i studiemedel i några år nu, så vi måste vara noga med vad det kostar, säger Magnus Paulsson.
Ett annat problem för byggandet av nya studentbostäder i Göteborg är dyr och inte tillräckligt utbyggd kollektivtrafik. Många platser som hade passat för studentbostäder går bort på grund av för stora avstånd, eller på grund av att de ligger i en annan avgiftszon. I en annan zon ökar priserna rejält, vilket inte är hållbart för potentiella boende.
– Här behövs regionala insatser, och en förståelse för att studentbostadsfrågan inte är en isolerad fråga, säger Josefin Söderpalm.
Även på den vanliga bostadsmarknaden är det brist på hyresrätter. När studenterna tagit examen måste de som haft en studentbostad flytta.
– Om staden vill behålla studenterna när de tagit examen måste de ha någonstans att bo. En examen innebär inte nödvändigtvis att du vill, eller har råd att, köpa en bostadsrätt, säger Josefin Söderpalm.
Maria Nordlander