Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Trio ska lotsa fram bostadsfrågan

Publicerad: 12 september 2013, 11:24

Olle Wästberg på Business Arena 2010.

Nybildade Nybyggarkommissionen ska hitta förslag som kan ta sig igenom den politiska processen.


Bostäder är het potatis, problem och lösningar har diskuterats i många år men politiker har varit noga med att inte skapa stora vågor när det gäller bostadsfrågan. Men med ordet kris som hörs allt oftare, ett Almedalen 2013 som kunde liknas vid ett stort bostadsseminarium och ett otal utredningar på bordet så verkar bostäder bli en central fråga i valet. Nybildade Nybyggarkommissionen ska hitta förslag som kan ta sig igenom den politiska processen.

Nybyggarkommissionen består av tre kommissionärer: Göran Persson, före detta statsminister, Agneta Dreber, tidigare vd för Livsmedelsföretagen och Olle Wästberg, tidigare statssekreterare i finansdepartementet och generalkonsul i New York.

Politisk erfarenhet och erfarenhet av offentlig förvaltning är den gemensamma nämnaren för trion, där Olle Wästberg menar att man inte kommer att komma med några förlösande förslag som inte redan finns ute i debatten.
– Det vi kan bidra med är att göra ett program som är politiskt möjligt, det finns redan många förslag som pekar på att gör man på det här viset så löser det sig. Men förslagen ligger väldigt långt ifrån en proposition eller ett riksdagsbeslut. Vårt bidrag kan bli att få fram förslag som kan föras genom den politiska processen, säger Olle Wästberg. En annan del handlar om hur besluten i dag fattas gällande planärenden och liknande, där är regeringen förvisso på gång lite grand men där kommer vi naturligtvis att lägga förslag, fortsätter han.

Nybyggarkommissionen tillsattes strax innan Almedalen och man är nu inne i kunskapsfasen, menar Olle Wästberg, där man träffar byggbolagen och andra intressenter för att lära.
– Sedan ska vi även ha några seminarier ute i landet innan det är dags att samla ihop vad vi tycker.

Ett slutbetänkande ska presenteras i januari 2014.

Nybyggarkommissionen är knuten till informationsföretaget JKL och finansieras av Nordea, NCC och Tyréns.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.